Nagyváradra érkezik a könyvkaraván

Nagyváradra érkezik a könyvkaraván
Sok érdekes könyv közül válogathatnak majd a váradiak ismét: megint itt lesz hamarosan a Gaudeamus könyvkaraván. Ráadásul a váradiak az országos átlag fölötti mértékben „könyvesek”.

„Igenis olvasnak az emberek, nem igaz az a sok panasz, hogy ma már leszoktak volna róla, meg ilyesmi” – ezt Bogdan Roşca, a kolozsvári rádió menedzsere mondta a Gaudeamus könyvkaravánról, amelynek fő partnere ez a rádió. Traian Ștef a rendezvény tiszteletbeli főnöke azt tette hozzá: „A fél országot bejártam, Jászvásártól Szebenig mindenütt azt tapasztaltam, hogy a kulturális élet nem, hogy elenyészne, hanem egyre jobban felpezsdül. Ennek részeként pedig a jó könyvek iránti kereslet is nagy”. Amúgy Ștef a közelmúltban egy felmérést is készíttetett, és eszerint a váradiak 15%-a olvas rendszeresen és szívesen, míg az országos átlag csak 8-10%.

Mi várható?

A váradi rendezvénysorozat során több ezer megjelenés közül válogathatnak az érdeklődők (persze ezek többsége amúgy román nyelvű), emellett alkotóműhely-foglalkozások is lesznek, kötetbemutatók, és díjátadók. Összesen 16 rendezvényt terveztek be. Többek között lesz olyan esemény is, amelynek során a tantárgyversenyeken jó helyezéseket elért diákokat mutatják be – köztök két adysat is, Árva Norbert Ákost és Divin Juditot. Ez az esemény például 13-án 12 órától lesz a főtéri rendezvénysátorban. Vasárnap aztán 13 órától az expó gálája következik, amelyen a legkeresettebb kötetet is bemutatják (erről a látogatók dönthetnek, szavazással), de könnyedebb kategóriák is vannak, mint például a vásár legszebb hölgylátogatójának járó díjé, ugyanakkor tombolasorsolás is lesz, aminek fődíja 300 lej. Az eseménynek külön honlapja is van: gaudeamus.ro, bővebben ott lehet tájékozódni.

Szeghalmi Örs