Nagyváradra érkezett az első Siemens villamos

Nagyváradra érkezett az első Siemens villamos
Nagyvárad – Az előre megszabott határidőre, tegnap éjjel megérkezett Nagyváradra az első Siemens gyártmányú villamos. A próbajáratokat követően április 23-tól közlekedik majd rendszeresen a városban.   

Szerda reggel még csendes volt a nagyváradi Helyi Közszállítási Vállalat remízének az a szerelőcsarnoka, ahol az éjjel 1.00 órakor nyergesvontatón megérkezett Siemens villamost elhelyezték. A gyártó cég szakemberei délután kezdik csak meg a villamos mechanikai és elektrónikai berendezéseinek a beszabályozását. Elvégzik majd természetesen azokat az utolsó simitásokat is, amelyek szükségesek ahhoz, hogy megkezdhessék a próbajáratokat. Több mint száz év után ismét Siemens villamosok közlekednek majd a városban, ugyanis 1906-ban is ez a gyár szállította Nagyváradra az első járműveket. Hosszú idő telt el azóta, és el kell ismerni, hogy nagyott fejlődött azóta a technika. A mostani korszerű jármű igazán impozáns képet mutat külsőleg, a műszaki és biztonsági berendezésekről nem is beszélve. A vezető kabinja már szinte úgy néz ki mint egy pilótafülke.

Corneliu Lupau vezérigazgató büszkén jelentette ki: „Húsz év óta Romániába csak használt villamosok érkeztek. Nagyvárad az első olyan hazai város, ahol tíz vadonatúj villamost vásároltak. Egy Európai Uniós országtól ez várható el, és biztos vagyok benne, hogy rövidesen más városokban is követik majd a mi példánkat.” A villamos jövő héten április 23-án 12.45-kor indul az első nyilvános próbaútra az újságírók részvételével. Körbejárják a várost, hogy ezt követően a lakosság is használatba vehesse az új járművet. Mihai Groza polgármester bejelentése szerint a váradiak egy teljes héten át ingyenesen utazhaznak az új Siemens villamossal.

Péter I. Zoltán