Nagyváradon lép fel a Fabatka népzenei együttes

Nagyváradon lép fel a Fabatka népzenei együttes
A Moszkva Kulturális Egyesület táncház kezdeményezésének sikerén felbuzdulva, tovább folytatják a havi rendszerességgel ismétlődő élőzenés táncházat.

 

Ezen elhatározás mentén, az erdélyi néptánckedvelők körében jól ismert, Szentgyörgyi Fabatka együttes, rendhagyó koncertet tart 2012. március 6-án, kedden a Moszkva Kávézóban 20:00 órától. A következő alkalom április 20. lesz, amelyet Palya Bea világhírű népdalénekesnő koncertje előz meg.

A Fabatka magyar népzenei feldolgozások körül forgó csoportosulás. Ségercz Ferenc (a Fabatka alapítója) szánt szándékkal bevonja ugyanakkor a Kárpát-medence és a Balkán lüktetésvilágát. Az együttes egyrészt hagyományos, azaz autentikus népzenét játszik, ami a táncházakban érvényesül leginkább. Legkorábban moldvai táncokat játszottak kobza-furulya felállásban, de időközben áttértek a gyimesi, felcsíki és belső erdélyi dialektusokra is.

Az együttes célja szabadon előadni a magyar népzene hagyományait, amelyet elsősorban a Kárpát-medence zenei hagyományaira alapoznak. Az előadás eltér a hagyományos népzenei előadásmódtól; kísérletező jellegű, improvizációkkal tűzdelt zene, amelyben autentikus népi hangszereket is megszólaltatnak.

Az együttes tagjai:

Ségercz Ferenc: Pásztorfurulyák

Kelemen István: Kobza, Hegedű

Vitályos Lehel: nagybőgő

Csibi Szabolcs: Kobza, ének, ütőgardony

 

Az egy órás koncertre és az azt követő táncházra egyaránt ingyenes a belépés. Mindenkit szeretettel várnak!