Nagyváradon koncertezett Teodora Enache

Nagyváradon koncertezett Teodora Enache
Nagyvárad – Két kiváló dzsessz koncerttel zárult vasárnap este a nagyváradi Posticum évfordulós ünnepsége. A román Ella Fitzgeraldként emlegetett Teodora Enache koncertje igazi élményt jelentett a váradi dzsesszrajongóknak.

Nyolc órától a Teodora Enache Trio lépett a központ előtti füves területen felállított színpadra. Az együttes tagjai: Teodora Enache (ének), Gyárfás István (gitár) és Berkes Balázs (nagybőgő). A román Ella Fitzgeraldként emlegetett Teodora Enache első alkalommal lépett fel a Posticumban. A közel két órás koncerten a Child is born című új albumát mutatta be, amelyet a Váradra szinte már hazajáró Gyárfás Istvánnal és Berkes Balázzsal készítettek. A lágy hangú énekesnő kivételes zenei érzékenységgel adta elő az érzelemdús dalokat. A szép számú közönség már az első dal után ráhangolódott a élményszámba menő koncertre. A zenészek improvizációs kedvvel, teljes zenei átéléssel szólaltatták meg úgy a saját szerzeményeket, mint néhány jól ismert sztenderdeket. Több ráadás szám is felcsendült.

Dzsesszkurzus a Posticumban

A koncert után tombolahúzásra került sor, majd rövid technikai szünet után az ismert zenész, Balázs Elemér lépett a színpadra, aki megköszönte a szervezőknek a csodálatosnak mondott három napot. Megtudhattuk, hogy a hétvégén egy dzsesszkurzus helyszíne is volt a Posticum és az utolsó koncerten ennek a tanfolyamnak az oktatói lépnek fel. Balázs Elemér mellett az oktatók sorában Szakcsi Lakatos Béla, Lakatos Pecek Krisztián, Winand Gábor, továbbá Gyárfás István és Berkes Balázs is jelen volt. Közös koncertjükön ismert sztenderdeket adtak elő. Bár tizenegykor zárult a szabadtéri koncert, a Jazzlandben a tanítványok közreműködésével szűkebb körben tovább szólt a dzsessz.

Mészáros Tímea

Címkék: ,