Nagyváradon a zarándokvonat

Akt.:
Nagyváradon a zarándokvonat
Idén is áthaladt Nagyváradon a csíksomlyói pünkösdi búcsúra tartó zarándokvonat. A Csíksomlyó Expressz–Székely Gyors egyesített szerelvényét több százan várták a váradi állomáson május 22-én.


Az elmúlt évek hagyományaihoz híven több száz váradi magyar várta a Magyarországról induló és a csíksomlyói pünkösdi búcsúra tartó Csíksomlyó Expressz–Székely Gyors egyesített szerelvényen utazókat május 22-én pénteken délben. A vonat érkezése előtt már megtelt a peron magyar, történelmi zászlókat lengető emberekkel, sokan süteményeket, mézeskalácsot hoztak, még többen pedig virágokat, hogy ezekkel kedveskedjenek a Magyarországról érkezőknek. A tizenhat vagonos szerelvény kevés késéssel gurult be a nagyváradi vonatállomásra, ahol kölcsönös üdvözlésekkel, integetéssel, kézfogásokkal, fotózással és az ajándékok átadásával teltek el a megállásra szánt percek. A jó hangulatot fokozta, hogy Márkus Zoltán tangóharmónika-játékához a vonatról leszálló vonósok is csatlakoztak, a közelben levők pedig a felcsendülő dallamokra magyar és egyházi énekeket énekeltek együtt. A meghatódás mindenkin erőt vett, idén is sokan küszködtek a könnyekkel.

Köszöntés

Az érkezőket Tőkés László EP-képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke köszöntötte, köztük a zarándokvonat két lelki vezetőjét Szabó Sándor amerikai református püspököt és Bognár Attila András mohácsi plébánost, püspöki biztost, a pécsi egyházmegye társadalmi és kulturális kapcsolatokért felelős referensét, utóbbinak átadták a nemrégiben megválasztott partiumi zászlót. Tőkés László rövid üdvözlőbeszédében elmondta, hogy éppen negyedszázada iktatták be tisztségébe a rendszerváltozás utáni első szabadon választott magyar miniszterelnököt, Antall Józsefet, aki Magna Hungaria eszmei közösségében látta együtt a világ magyarságát, és államfőként lélekben vállalta tizenöt millió magyar szolgálatát határokon belül és azokon túl. „Az össznemzeti zarándoklat annak az eszményét fejezi ki, hogy valamennyien egyek vagyunk a Krisztusban a föld kerekén, pünkösd ünnepének előestéjén pedig Krisztus urunk búcsúbeszédének szavai visszhangoznak bennünk: nem hagylak titeket árvákul, eljövök tihozzátok. Trianon utáni árvaságunkban ez a krisztusi ígéret ad nekünk erőt a jövőre nézve: az Úr valóban nem hagyott minket árván, és elküldte hozzánk szent lelkét” – mondotta Tőkés László a vasútállomáson. A Váradon áthaladó vonat utasai a tervezettnél több ideig maradtak, mivel műszaki hiba miatt a vonat 50 perces késéssel indult tovább. A kényszerből kapott időt a jelenlevők beszélgetésre, mesélésre, közös fotózásra használták fel.

P. Nagy Noémi