Nagyváradon a betlehemi láng

Nagyváradon a betlehemi láng
Nagyvárad- Vasárnap este Nagyváradra is megérkezett a betlehemi láng, az ünnepélyes átadásra a Székesegyházban került sor a mise előtt, a 94. számú I. Rákóczi György cserkészcsapatnak köszönhetően.

 

Felemelő pillanatoknak lehettek szemtanúi mindazok, akiknek vasárnap este ott voltak a váradi Székegyházban: a 18 órakor kezdődött szentmise előtt cserkészek hozták be a betlehemi lángot, és a négy gyertya történetének elmondása után a főoltár melletti adventi koszorú négy gyertyáját is meggyújtották. Az előzményekhez hozzátartozik, hogy december 15-én Bécs altlerchenfeldi templomában szervezték meg azt az ökumenikus ünnepséget, melynek keretében a világ valamennyi részéről érkező cserkészképviseletek átvették a betlehemi lángot, hogy hazavigyék országukba a szeretet és béke ezen szimbólumát.

Hazaviheti otthonába

Az idén a Romániai Magyar Cserkészszövetség elnöke a Békeláng Erdélybe hozatalának megtisztelő szolgálatára a nagyváradi 94. számú I. Rákóczi György cserkészcsapatot bízta meg. Ugyanakkor egy őrsvezető a nagyváradi 88. számú Szent László cserkészcsapatból a kiutazó csapattal tartott. Az erdélyi képviseleti csapat szolgálattevői a Magyar Cserkészszövetségek Fórumának tagjaként hozták haza a lángot. A magyar cserkészeket egy magyarországi, egy felvidéki és egy erdélyi, nagyváradi cserkész képviselte: egyikük a könyörgést mondta, a másik a zászlót vitte, a harmadik átvette a lángot.

A kicsi fény, vasárnap érkezett Nagyváradra, kedd reggel pedig már Kolozsvárra fog eljutni, onnan a RMCSSZ elnöke, Kasza Tamás három cserkésztársával egy háromnapos erdélyi körút keretén belül eljuttatja majd minden körzetbe. A lángvivők között van egy nagyváradi rover cserkész is, Ábrahám Boros Csongor, aki a láng útját végigkísérte Bécstől egész Erdélyen át. A láng a karácsony szellemiségét szimbolizálja, utat mutat nekünk, ahogy a csillag mutatta a pásztoroknak Jézus Krisztus születésekor. Óvni, ápolni, gondozni kell, hogy ne aludjon ki, ahogy a békét és a szeretetet is az emberi szívekben. Aki szeretné, hazaviheti otthonába a szeretet és a béke szimbólumát.

Ciucur Losonczi Antonius

Címkék: , ,