Nagyváradi utazási bérlet ingázóknak

Nagyváradi utazási bérlet ingázóknak
A nagyváradi helyi tanács döntése értelmében kedvezményes bérletet válthatnak ki a nagyváradi közszállítási eszközökre a városba ingázó Bihar megyei lakosok.

A nagyváradi helyi tanács szerdai ülésén egyhangúlag elfogadott határozat értelmében szeptember 1-től ötven lejes havi bérletet válthatnak ki Nagyváradon azok a személyek, akik Bihar megyei településen laknak, és rendszeresen bejárnak a megyeszékhelyre. A kedvezményes bérlet igénylői a személyi igazolvány mellett fel kell mutassanak egy ingajáratra érvényes bérletet is. A kedvezményes bérlet havi kétszáz utazásra jogosítja fel tulajdonosát bármelyik nagyváradi tömegközlekedési eszközön. Ezt a bérlettípust nem válthatják ki nagyváradi, borsi, és szentmártoni illetőségű polgárok, áll a határozatban. A megszavazott határozatról Csuzi István, a Nagyváradi Helyi Közszállítási Vállalat (HKV) vezérigazgatója a Bihari Naplónak elmondta, hogy eddig az ingázók hetven lejért válthattak bérletet a nagyváradi tömegközlekedési eszközökre. Mint kifejtette: adataik szerint naponta tizennégyezer ember ingázik Nagyváradra, közülük hétszáz személynek van váradi közszállítási bérlete. Hozzátette: arra számít, hogy ennek a határozatnak köszönhetően legalább háromszázzal nő majd az ingázó bérletesek száma, így nem bevételkiesését, hanem, ellenkezőleg, bevételnövekedést hoz majd a HKV-nek az olcsóbb bérlet. A vezérigazgató kifejtette, hogy azért kérik az igénylőktől az ingajáratra érvényes bérletet, mert az utasoknak igazolniuk kell valamivel azt, hogy rendszeresen bejárnak Nagyváradra. További követelmény az, hogy az ingajáratra szóló bérlet kiállításától számított öt napon belül lehet kedvezményes nagyváradi bérletet igényelni.

Benyújtási időszak

Augusztus 17. és szeptember 30. között lehet ismét igényléseket benyújtani szociális lakásokra a nagyváradi városházán – erről is döntött szerdai testületi ülésén a nagyváradi helyi tanács. A kérvényeket egy meghatározott kritériumrendszer alapján rangsorolják, és minden egyes kritérium megállapításakor figyelembe veszik a kérvényező jelenlegi lakhatási körülményeit, gyermekeik, illetve az általuk eltartott személyek számát, a kérvényező, vagy az általa eltartott személyek egészségi állapotát és a kérvény régiségét. A tanácsülés után Huszár István alpolgármester lapunknak hangsúlyozta, hogy a rászorulók el kell jöjjenek igénylésükkel az említett időszakban a városházára, mert nyilvántartásba veszik őket, és amint felszabadul egy lakás, akkor a kérvényeket elbíráló bizottság által megállapított sorrendben utalnak ki szociális lakásokat a jogosultaknak. Kérdésünkre válaszolva közölte, hogy jelenleg nagyon kevés üres szociális lakása van az önkormányzatnak, de bármikor bekövetkezhet üresedés, és a felszabaduló lakásokat természetesen kiutalják a leginkább rászorulóknak.

Pap István