Nagyváradi küldöttség Kínában

Nagyváradi küldöttség Kínában
A Pekingi Román Kulturális Intézet (PRKI) meghívására nagyváradi fotóművészek egy csoportja is részt vett Pekingben azon a kiállításmegnyitón, melyet Románia nemzeti ünnepe alkalmából tartottak.

Az Euro Foto Art Egyesület sajtóközleményéből kiderül, hogy a bihari delegáció tagjai voltak: dr. Ramona Novicov műkritikus, az Euro Foto Art Egyesület tagja, illetve Morvay-Szabó Edina és Tóth István fotóművészek, az Euro Foto Art, továbbá Claudiu Szabo, a Tavirózsa fotóklub képviseletében. A tárlaton Románia legismertebb fotóművészeinek 65 alkotását állították ki. A romániai és kínai vendégeket Constantin Lupeanu, a PRKI igazgatója üdvözölte, megköszönve az Euro Foto Art támogatását az esemény megszervezésében. Chen Jing asszony, a Kínai Fotóművészek Egyesülete nemzetközi osztályának vezetője hozzászólásában kiemelte a romániai és kínai fotósok jó együttműködését, melyben nagy szerepe van az Euro Foto Artnak. Az esemény fontosságát húzta alá Wang Tieshan, a Román-Kínai Baráti Társaság alelnöke, aki jelen volt Nagyváradon, amikor Tóth István Kína színei című kiállítását megnyitották.

Élmények fotókon

A nagyváradi delegáció részt vett azon a fogadáson is, amit a pekingi román nagykövetség adott Románia nemzeti ünnepe alkalmából, s melyen vetített képeken mutatták be Claudiu Szabo fotóit Festői Románia címmel. Az első alkalommal megtartott Román Fotográfia Napjai Kínában elnevezésű program alkalmat kínált arra is, hogy több konferenciát is megtartsanak, előadásokat hallgassanak meg. Utóbbiak sorában, természetesen a témához kapcsolódva, tartott expozét Tóth István a romániai és kínai fotósok együttműködéséről, illetve dr. Ramona Novicov a romániai fotóművészetről és Claudiu Szabo a romániai barlangokról, melyet illusztrált is.

A fotósok természetesen arra is kihasználták kínai tartózkodásukat, hogy felvételeken rögzítsék élményeiket, ezekből a képekből 2017 folyamán fognak kiállítást összeállítani, mely az Euro Foto Art galériában lesz látható.

Rencz Csaba