Nagyváradi középiskolások jártak Debrecenben

Nagyváradról egy osztálynyi, közel harminc diák vett részt a debreceni városnézésen
Nagyváradról egy osztálynyi, közel harminc diák vett részt a debreceni városnézésen
A Magyar Kultúra Napi sorozatban Debrecen felajánlást tett a partner Berettyóújfalu, Várad és Margitta diák- és iskolaközösségeinek egy cívis városbeli ingyenes, kulturális programra.

 

Papp László, Debrecen város polgármesterének meghívását Komolay Szabolcs kulturális alpolgármester jelentette be a programsorozat együttes sajtótájékoztatóján, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének irodájában.

Nagyváradról egy osztálynyi, közel harminc diák vett részt a városnézésen.

A diákokat Gál Gabriella és Kurucz Éva tanárnők kísérték el. A magyar középiskolások egyeztető tanácsa által koordinált jelentkezésre az Ady Endre Elméleti Líceum mellett a Iosif Vulcan Pedagógiai Líceumból, a Művészeti Líceumból, a Mihai Eminescu Főgimnáziumból és a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnáziumból válaszoltak pozitívan a helyi diáktanácsokon keresztül a középiskolások.

A csoport a Déri Múzeum megtekintésével kezdte a napot, ahol többek között Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiáját csodálhatták meg, valamint meghallgatták történetének bemutatását egy csodás fényjáték kíséretében. Ezt követően szemrevételezték Déri Frigyes személyes gyűjteményét, melynek odaadományozásával a kereskedő megalapozta a róla elnevezett múzeum jövőjét. A kollekció az egyiptomi, görög, római, kínai, japán, iráni, mongol és indiai anyagok mellett numizmatikai és képzőművészeti tárgyakat is tartalmaz, illetve jelentős fegyvergyűjteménnyel is rendelkezik. A látogatást a Szent Korona történetéről szóló ismertető zárta, melynek hiteles másolata A másik főváros – Kossuth és Debrecen 1849 című időszakos kiállítás révén látható március 3-ig a Tiszántúl legnagyobb városában.

A nap hátralevő részében, egy finom ebéd elfogyasztása után, szabadfoglalkozású tevékenységként a diákok bejárták Debrecent.

Kovács Norbert, a Bihar Megyei Magyar Középiskolások Egyeztető Tanácsa (MAKET) elnökének elmondása szerint a kirándulás egész ideje alatt nagyon jó volt a hangulat, mindenki új ismeretekkel és kellemes emlékekkel gazdagodott, csak sajnálhatja az, aki nem tudott részt venni, és köszönik mindazoknak, akik lehetővé tették, hogy a program létrejöhessen.

Szabó Ödön, az RMDSZ megyei ügyvezető elnöke kifejtette, hogy az elmúlt években kialakított kiváló kapcsolatoknak az eredménye Papp László polgármester úr felajánlása: „Jó volt látni, hogy azok az együttműködési keretek, amelyeket például a Varadinum idején intézményesítettek a kulturális és oktatási szereplők, tartalommal töltődnek fel. Margittáról is voltak diákok Debrecenben a kultúra napi felajánlásnak köszönhetően, és tőlük is pozitív visszajelzés érkezett. A kultúra napi ünnepségekre méltán lehet büszke nagyváradi közösségünk, hisz azon túl, hogy talán az elmúlt évek leggazdagabb programkínálatát sikerült összehozni, elmondhatjuk, hogy az erdélyi ünneplések úttörője volt a Berettyóújfalu–Nagyvárad közös kezdeményezés.”