Nagyváradi épület-renoválások elismerése

Nagyváradi épület-renoválások elismerése
Bihar megye – Két nagyváradi épület felújításának kivitelezését is jutalmazták egy országos projekt keretében – derült ki tegnap egy sajtótájékoztatón, a Polgármestri Hivatalban.

Az év homlokzata” elnevezésű országos építészeti versenyt  évente egy építőanyagokat forgalmazó, osztrák székhelyű, de Romániában évek óta érdekeltséggel rendelkező cég támogatja. Célja, hogy bemutatkozási lehetőséget teremtsen azoknak a tervező és kivitelező vállalkozásoknak, melyek új épületek létrehozása mellett kor- és stílushű helyreállítással is foglalkoznak. Ennek megfelelően több kategóriában díjazzák a benevezett munkákat, úgy mint családi lakóházak, hotelek és közösségi házak (például idősotthonok, bentlakások), felújított és restaurált épületek, míg a negyedik, külön kategóriát alkották a Moldáv Köztársaságból érkezett nevezések.

Ady Liceum, BNR-székház

A szerdai sajtótájékoztatón Bíró Rozália  alpolgármester köszöntötte az újságírókat, majd át is adta a szót Angela Lupşanak, aki a Történelmi Műemlékek Védelméért Alapítvány Bihar megyei ügyvezetője, és aki vetített képes előadás közepette mutatta be a díjazott épületeket. Összesen több, mint 100, az ország minden pontjáról érkezett pályázatot értékeltek, kiválasztva kategóriánként az 5 legjobbat, ezek közül választotta ki a szakértő zsűri a „dobogósokat”. Bihar megyéből a felújított és restaurált épületeknél 2. helyet  ért el az Ady Endre Líceumon, 3. helyet a Román Nemzeti Bankon végzett munka. Jelen voltak a tervezők és a kivitelezők is, akik a munkafolyamatokat ismertették. Az említett alapítvány felhívja a figyelmet, főleg a történelmi városrészben élőkét: az épületeik felújításához ingyenesen adnak hasznos tanácsokat.