Nagyvárad: ismét lesz Mass

Nagyvárad: ismét lesz Mass

Nagyvárad – Több száz résztvevőt várnak szeptember 22-én a nagyváradi Critical Mass kerékpáros felvonulásra. Akinek nincs bringája, igényelhet.

Megint lesz Critical Mass Nagyváradon. A téma iránt édeklődők már tudják, hogy az elnevezés kerékpáros felvonulást takar, amellyel a környezetbarát közlekedésért is demonstrálnak a résztvevők. A Critical Mass az USA-ból indult, 1992-ben San Francisco-ban tartottak először ilyen felvonulást. A legnagyobb hasonló akciónak pár évvel később Budapest adott helyt, ahol 50 ezer bringás vett részt a rendezvényen.

Kerékpár kérhető

Mint ismeretes, Nagyváradon is van már ilyen, tavaly szervezték meg városunkban először. Évente kétszer tartanak kerékpáros felvonulást, április 22-én, a Föld Napja alkalmából, valamint szeptember 22-én, az autómentes napon. Az akció felvezetéseképpen a nagyváradi szervezők csütörtökön a városközpontban, a Kossuth utcai parkolóban ismertették a részleteket. Mint elmondták, 22-én 15 órától várják a résztvevőket a kerékpáros felvonulásra, a találkozó a Rogériusz negyedben, a Magnolia téren lesz. Az útvonal hasonló lesz az április 22-i Föld Napja alkalmából rendezett Critical Mass kerékpáros felvonuláshoz. Fontos részlet, hogy akik nem akarnak, vagy nem akarnak saját drótszamárral jönni, azoknak az önkormányzat rendelkezésére bocsájt bicikliket. 150 ilyen jármű várja ideiglenes gazdáját, igényelni a 0745–75–60–42-es telefonszámon lehet.

Miért demonstrálnak?

A Critical Mass váradi szervezői hangsúlyozták, egyáltalán nem céljük a közlekedés akadályozása, ehelyett a tisztább környezetért demonstrálnak, valamint a kerékpárosok jogaiért, az autósok részéről a bringásoknak kijáró több tiszteletért, a megfelelő kerékpárutak létesítéséért, és használható állapotban való megtartásáért, valamint az egészséges életmódért lépnek fel. A felvonulást az összes felelős intézmény engedélyezte.

Szeghalmi Örs