Nagyvárad az örök városom

Florin Birta, Szakadáti László és Marco Biri, a FINA olasz menedzsere a tegnapi sajtótájékoztatón
Florin Birta, Szakadáti László és Marco Biri, a FINA olasz menedzsere a tegnapi sajtótájékoztatón
Május 11-12. között Váradon rendezik meg a vízilabda Bajnokok Ligája négyes döntőjét. Erről beszélgettünk tegnap Szakadáti Lászlóval, a FINA főigazgatójával.

 

– Laci, ismét szülővárosodban, egy rangos nemzetközi esemény kapcsán találkozunk…

– Szívesen járok haza, itt nevelkedtem, jártam iskolába. Nekem Várad, és nem Róma az „örök város”, ahol most is élünk családommal. Igaz, a Nemzetközi Úszószövetség két éve áttette székhelyét Luxemburgba, s jelenleg kollégáimmal onnan irányítjuk a szövetség szerteágazó és sikeres tevékenységét.

– Hogy kapta meg Nagyvárad a Final Four rendezési jogát?

– A rendezésre jelentkező máltai La Valetta és Párizs városok messze elmaradtak a követelményeinktől főleg a résztvevő csapatok nagy távolságra való utaztatása, illetve az ottani hiányos infrastruktúrák miatt. Váradon mindez tökéletes: a helyszín, a szállodák, a távolságok és nem utolsó sorban az itteni nagyszerű, hozzáértő közönség. Ráadásul Nagyváradon sikeresen rendeztek már ifjúsági Európa-bajnokságot, Világkupa-döntőt és olimpiai selejtezőket. 2010-ben beszélgettünk Florin Birta váradi klubelnökkel egy ilyen fontos rendezvény megszervezéséről, amiről én azóta sem tettem le, s javasoltam az itteni helyszínt.

 

Eb-t rendeznének

 

– Hány vízilabda együttes indult a 2011. évi Bajnokok Ligája sorozaton?

– Negyvenhárom együttes állt rajthoz, közöttük a váradi legénység is, amelynek mérkőzéseit én is megtekintettem, s állítom, játéktudásuk alapján selejtező csoportjukból egy kis szerencsével tovább juthattak volna!

– Főigazgatóként további, szülővárosoddal kapcsolatos más „vízi” terveid is vannak. Mondanál erről is néhány szót?

– A legszívesebben akkor beszélnék a tervekről, ha azok már elérhető, kivitelezhető távolságba kerülnek. Azt viszont elárulom, hogy a váradi strand közelgő újjáépítésekor az itteni városvezetésnek szándékában áll egy olimpiai méretű, öt-hat ezer szurkolót befogadó nézőterű, szabadtéri medencét létrehozni, ahol a közeljövőben úszó és vízilabda Európa-bajnokságot rendezhetnek a segítségünkkel, vagyis nem állunk meg itt. Már csak azért sem, mert Váradról indult hódító útjára Európa egyik legsikeresebb sport televíziója, a Digi TV, amely szenzációs műsoraival és felvételeivel nagyon sokat tett a vízisportok további népszerűsítéséért.

Szántó Sándor