Nagytakarításra van szükség Tőkésék szerint

Nagytakarításra van szükség Tőkésék szerint
Helyi szinten is vállalniuk kell a felelősséget és a megtisztulást követelők elvárásaiban való érintettséget az RMDSZ itteni képviselőinek, például Szabó Ödönnek és Biró Rozáliának is – vélik Tőkésék.


Az EMNT és az EMNP is csatlakozik a korrupcióellenes harchoz, és megtisztulásra szólítja fel az RMDSZ-t is. Erről is beszélt Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke és Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt Bihar megyei elnöke a legutóbbi váradi sajtótájékoztatón. Előbbi elmondta: felkérik az RMDSZ-t, hogy a saját sorait tisztítsa meg. Hozzátette: „Náluk egyesek tagadják, hogy ők is a korrupt erők kategóriájába tartoznának, holott ők is részei. Amikor az emberek tüntettek, az egész politikai osztály leváltását követelték, e felelősség alól pedig nem lehet kibújni. A magyar választók is vannak olyan okosak, mint a románok, akik tüntetnek és választanak is.”. Tőkés szerint helyi szinten is vállalniuk kellene a felelősséget az RMDSZ politikusainak is, a nem tiszta ügyeik miatt. Ő, és később Csomortányi is tételesen említette Biró Rozáliát, Szabó Ödönt. Utóbbi kapcsán elhangzott: „A korrumpálódott politikai osztályhoz tartozik az RMDSZ is. Amely, és benne tételesen Szabó Ödön is kezdeményezője volt annak a jogszabálynak, amely révén adnának még egy esélyt köztisztségben azoknak, akiket ugyan elítél a bíróság, de csak felfüggesztettre, valamint a honatyák számára kiemelt nyugdíjat biztosító törvénynek is, annak is, amely révén újra felszabadítják a befagyasztott köztisztviselői állásokat, ez utóbbival pedig az RMDSZ az egyik jól bevált módszerét, a klientúra építést viszi tovább”. Kifogásolta azt is, hogy Szabó Ödön „részese olyan ügyeknek, mint például több százezer euró eltüntetése, a Mecénás Alapítvány révén, meg a tisztázatlan lakásszerzési esetei, vagy éppen az, hogy bár több mint tíz évig a Körösvidéki Múzeum alkalmazásában állt, semmikor nem járt be oda alkalmazottként”. Hozzátette: „várjuk az RMDSZ öntisztulását, együtt is kellene majd működni, de nincs kivel”.

Takarítást szorgalmaz

Tőkés és Csomortányi közös közleményt is kiadott a témakörben. Ebben jelzik: a Klaus Iohannis által is szorgalmazott korrupcióellenes küzdelem kontextusában üdvözlik Dacian Cioloş párton kívüli szakembert jelölését egy olyan kormány élére, amelynek remélhetőleg feddhetetlen tagjai lesznek. Ugyanakkor – teszik hozzá – a tisztulásra és nagytakarításra vonatkozó államfői felszólítás „az utca által leváltásra ítélt román politikai osztály bennfentes tagjának, az RMDSZ-nek is szól”. Pedig az RMDSZ vezetőinek nyilatkozataiból „úgy tűnik, az RMDSZ el akarja hárítani magától a súlyos politikai helyzetet, illetve a belpolitikai válság miatti felelősséget”. Tőkés kifogásolta, hogy „Cseke Attila Bihar megyei honatya szerint az RMDSZ-nek azt kell csinálnia, amit eddig, csak hatékonyabban, Szabó Ödön pedig egyenesen azt állítja, hogy a szövetségnek sikerült megőriznie a magyar közösség bizalmát”. Az EMNT-elnök szerint „seperjünk a saját házunk táján, igazi nagytakarításra van szüksége a bihari RMDSZ-nek, élén a korrupció vádjával büntetőeljárás alatt álló Kiss Sándor megyei elnökkel és csapattársaival”, Biró Rozáliával és Szabó Ödönnel együtt. Utóbbi két személy – Tőkés szerint – „azért menekült Románia parlamentjébe, hogy a mentelmi joguk mögé bújva ne legyenek felelősségre vonhatóak az általuk igazgatott Mecénás Alapítvány korrupciós ügyei miatt, lásd, az Ady-központ és a Léda-ház ügyeit.” A tájékoztatón ugyanakkor felhívással fordultak a Királyhágómelléki Református Egyházkerülethez, Huszár István váradi alpolgármesterhez, és „jó szándékú RMDSZ-es elvbarátaihoz”, hogy működjenek közre a közélet megtisztításában.

Gyűjtenek

Tőkés László és Csomortányi István a tájékoztatón bejelentette: az általuk képviselt szervezetek csatlakoznak az aláírásgyűjtéshez, amit a Fidesz kezdett Magyarországon, a menekültek kötelező európai befogadási kvótája ellen. Itt kétféle ívet lehet aláírni, egyet a magyar állampolgársággal is bírók, másat az ezzel nem rendelkező esetleges érdeklődők szignálhatnak, adataik megadásával. Az EMNT és az EMNP önkéntesei és irodahálózata révén kapcsolódott be a gyűjtésbe.

Szeghalmi Örs