Nagyszülők és unokák ünnepeltek

Nagyszülők és unokák ünnepeltek
Nagyvárad – Hagyomány, hogy a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnáziumban ünnepséget szerveznek a nagyszülőknek. Szerdán délután harmadik alkalommal tartották meg a nagyszülők délutánját.

Szakács Zoltán iskolalelkész tartott áhítatot, kihangsúlyozva a nagyszülők és unokák kapcsolatának szépségét és kihívásait. Nemcsak a nagyszülőknek díszük az unoka, a nagyszülők is legyenek díszei az unokáknak, hangzott el. Fontos az egymásra találás az unoka és a nagyszülő között akkor is, ha az értékrendek különböznek. Ne feledkezzünk el a mesék fontosságáról, s arról, hogy a gyermeket tanítsuk meg imádkozni – így válhat unoka és nagyszülő egymás dicsőségére.

Figyeljünk rájuk

Pető Csilla szaktanfelügyelő elmondta: első alkalommal kérték fel arra, hogy nagyszülői minőségében tartson előadást. Húsz-huszonöt év alatt szinte anélkül, hogy észrevennénk, jelentősen megnőtt a nyugdíjkorhatár és ezzel egyidejűleg egyre több a „vasárnapi nagymama” – mint amilyen ő maga is. Ebből kifolyólag egyre nagyobb szükség van a bölcsődékre, itt a kicsik sok mindent tanulnak, de kérdés, hogy jó-e ennyire korán elkezdeni az ingázást. A kisiskolásoknak sokszor nagyon fárasztó az egész napos ottlét az iskolában, óriási megpróbáltatás ez nekik, hiszen szinte egész nap nincs lehetőségük lepihenni. Pető Csilla saját gyerekkoráról is szólt – a nagy családi házról, ahol nevelkedett, s ahol a nagyszülőknek köszönhetően is biztonságban érezhette magát. Figyeljünk oda az unokák álmaira, vágyaira, ezekből annyi minden kiderül, de ne feledkezzünk el arról, hogy a legértékesebb dolog, amelyet nyújthatunk az unokának, az a szeretetünk, hangzott el.

„Jár nekik”

A nagyszülők délutánja az alsó tagozatosok műsorával folytatódott. A gyerekek néptáncot és népdalt adtak elő, s versekkel, illetve rövid párbeszédeken keresztül mutatták be az unoka-nagyszülő kapcsolatát. A rendezvény falatozással, ismerkedéssel folytatódott.
Akárcsak a korábbi két alkalommal, a találkozót a tanintézet szülőbizottsága szervezte. Amint Ferenczi Flórika, a szülőbizottság elnöke és a rendezvény fő szervezője elmondta, a köszönet jeléül szánták, hiszen olyan sokat jelent a nagyszülők segítsége, az, hogy megvannak nekünk. „Úgy gondoljuk, hogy ez jár nekik” – tette hozzá.

Neumann Andrea