Nagyszerű volt a filharmónia énekkara

Az előadóművészek, az énekkar, a karmester és a zenekar tagjai. Fotó: Dr. Ovidiu Bălănean
Az előadóművészek, az énekkar, a karmester és a zenekar tagjai. Fotó: Dr. Ovidiu Bălănean
Johann Sebastian Bach nagyszabású művét, a Karácsonyi oratóriumot tűzte műsorra két nappal karácsony ünnepe előtt a nagyváradi Állami Filharmónia, az év utolsó hangversenyeként. Tódor Albert, a váradi filharmónia főigazgatója köszöntötte a hallgatóságot románul és magyarul.

A nagyváradi komolyzene-kedvelők számára mindig különleges élményt nyújt a szólistákra, énekkara és zenekarra írt kompozíciók meghallgatása. Többévi tapasztalatom szerint ilyenkor nagyon sok olyan személy is eljön a hangversenyre, aki általában ritkábban lépi át a filharmónia koncerttermének küszöbét. Így volt ez az elmúlt héten is, amikor Johann Sebastian Bach (1685–1750) német zeneszerző Karácsonyi oratórium, BWV 248/I–III. – szólistákra, énekkara és zenekarra írott műve csendült fel az Enescu–Bartók koncertteremben. A meghívott vendégművészek: Dorin Frandeş karmester, aki Aradról érkezett, az est szólistái Diana Ţugui szoprán, Cristina Damian alt, Marius Boroş tenor és Cristian Hodrea basszus voltak. A csütörtök esti Bach-oratórium nagy sikerű bemutatójához hathatósan hozzájárult a filharmónia 1997-ben alakult énekkara, dr. Lászlóffy Zsolt karnagy vezetésével.

A koncert kezdetén, ez lévén a 2016. év utolsó hangversenye, Tódor Albert, a váradi filharmónia főigazgatója köszöntötte a hallgatóságot románul és magyarul, megköszönve, hogy ebben az évben is kitartott mellettük, s mindenkinek áldott, békés karácsonyi ünnepeket, valamint sikerekben gazdag új esztendőt kívánt.

Az oratórium

Johann Sebastian Bach gyakorlatias zeneszerző volt, amikor orgonista volt, akkor komponálta híres orgonaműveit, amikor a lipcsei Tamás-templom kántoraként működött, akkor született a legtöbb egyházi jellegű műve. Egyébként is a lipcsei zenei élet mindenese volt: zeneszerző, orgonista, tanár, a helyi zenei élet szervezője. Életműve kimeríthetetlen zenei élményforrás. A csütörtök este elhangzott Karácsonyi oratórium a lipcsei éveiben született, 1734-ben, s hat kantátából áll, karácsony több napjára, újévre és vízkeresztre készült. Csütörtök este ezekből az első három hangzott el. A gazdagon hangszerelt, monumentális mű napjainkban a zeneszerző egyik legnépszerűbb alkotása. Zenéje részint világi és alkalmi részekből tevődik össze, hangzása a maga módján egyéni. A zenekar összetétele sajátos, a fúvós hangszerek sok változata megszólal: fuvola, oboa, trombita. A filharmónia énekkarának tagjai, a meghívott énekesek, a szimfonikus zenekar, a nagyszerű érzékkel dirigáló Dorin Frandeş karmester kitűnő hangulatot varázsoltak a koncertterembe, s ezt nagyra értékelte a publikum. Olyan hangversenyben volt részünk, mely méltón zárta a 2016. év koncertsorozatát.

Dérer Ferenc