Nagyszalontán jártak a segítők segítői

Nagyszalontán jártak a segítők segítői
Bihar megye – A látogatók felidézték a néhány évvel ezelőtti állapotokat, amikor víz, villany sem volt a Caritas szalontai székhelyén. Az, hogy mára barátságos iroda fogadja a betérőt, az ő támogatásuknak is köszönhető.

Évek óta önzetlenül segítik a Caritas Catolica működését a hollandiai Tafelronde település képviselői. Közülük néhányan a múlt hét szerdáján Nagyváradra érkeztek, hogy onnan meglátogassák a környező településeken vagy Erdély-szerte működő, általuk is támogatott kirendeltségeket. A küldöttség csütörtök reggel érkezett a nagyszalontai Caritas székhelyére, ahol Uivarosan Mihaela asszisztensnő fogadta őket.

Hasznos tevékenység

A segítőket Ad van der Band vezette, ő a tafelrondei egyesület vezetője is egyben. A főként fiatal igazgatókból álló csoport támogatásából fedezik a szalontai és a margittai nővér munkabérét, s egy másik segítő csapat, a bredai nővérek anyagi segítségével Tasnádon sem kell nélkülözni a gondozót. A Caritas évek óta működik az említett településeken, fő tevékenységük a betegek otthoni ellátása. Van, akit naponta többször meglátogatnak, injekciós kezelést, kötözést, ápolást nyújtanak neki. Van olyan beteg, akinek naponta kell a segítség, van, akit egy héten egyszer vagy még ennél is ritkábban látogatnak. Utóbbiak esetében vérnyomás- vagy cukorszintmérést végeznek. Emellett az utóbbi időben lehetőség van arra is, hogy kórházi kezelés után, záros ideig segítsék egy beteg gyógyulását. Ezt szakorvos javaslatára tehetik, a kórházból való távozást követő 30 napig, szükség esetén ez a hónap megtoldható újabb 26 nappal. Ez az ötvennapos ápolás a beteg számára ingyenes, a Caritasnak az Egészségbiztosítási Pénztár fedezi a költségeket. A lehetőség eléréséért hónapokon át harcolt a Caritas Catolica vezetősége, ezért is nagyon örvendenek, hogy ezzel is segíthetik a baleset, súlyos betegség után lábadozókat, mondta Hegedűs Ilona, a segítő csoport nagyváradi kísérője.

Továbbra is segítenek

A látogatók felidézték a néhány évvel ezelőtti állapotokat, amikor víz, villany sem volt a Caritas nagyszalontai székhelyén. Azt, hogy mára barátságos iroda fogadja a betérőt, Harry és Toos Aerts anyagi támogatásának is köszönhető. A segítség természetesen nem szakad meg, mostani látogatásuk egyik célja is éppen az, hogy felmérjék, hogyan, miként tudnának segíteni a továbbiakban. A Caritas segítő szolgálatának még van szabad kapacitása, akinek szüksége lenne otthoni ápolásra, rendszeres felügyeletre, keresse meg őket bizalommal.

C. Patócs Júlia