Nagyszalonta régiós törekvésekkel

Nagyszalonta régiós törekvésekkel
Nagyszalonta önkormányzata lépésről lépésre hajtja végre a város alapítójáról elnevezett Bocskai Tervet. A stratégiai csomag elfogadása óta az elmúlt 10 évben nagyot javult a városkép.


Nagyszalonta a Bocskai terv szellemében fokozatosan éri el a kitűzött terveit. Aki manapság a városba látogat az arculatváltozás biztos jeleit fedezheti fel. Megújult utak, közterek és épületek valamint bővülő gazdasági szféra. A hajdúváros behozta a sok évvel ezelőtti lemaradását a régiós vetélytársaihoz képest és ma már jó példaként emlegetik számos területen. S a település jó teljesitményét a leginkább a tavaszi bukaresti pénz leosztás példázza. Vetélytárasainak Nagyszalontához viszonyítva kilenc, tízszeresét adta a kormány támogatásként ahhoz, hogy az akkori elv szerint elérjék a 20 millió lejes Felső plafont. Így a dél-bihari település alig kapott valamit, de ez egyben arra is statisztikai adat, hogy a helyi közösség munkája ennyivel eredményesebb mint a környező hasonló nagyságú települései esetében.

De Nagyszalonta önkormányzata úgy tekint az elért eredményekre mint lehetőségek újabb célok megvalósításához, hisz az helyhatóság azt vallja, hogy sok még a teendő. A napi kihívások mellett a hajdúváros szeretne régiós szerepet is vállalni és ebben a szellemben vinni a helyhatóság ügyeit. A Bocskai terv szerint a város infrastrukturális rendbetétele, a napi gazdasági kérdések megoldása mellett egy olyan hosszútávú stratégia kell mely Nagyszalontát a következő 10 esztendöben az épitkezö, gyarapodó önkormányzatból a régió vezetőjévé teheti.

Erről kérdezve Török László polgármestert, elmondta: Valóban, a mi nagy múltú városunk joggal formálhat arra igényt, hngy elérjük ezeket a célokat, de ezt csak nagy városi összefogással és rengeteg munkával tudjuk megtenni, Megtudtuk, hogy Nagyszalonta gözerövel egyeztet az uniós források lehívása tekintetében. Mind a központi mind a határon átivelö kiírások tekintetében elkezdődtek az egyeztetések. Az önkormányzat már tárgyal Békéscsaba, Gyula, Sarkad és más településekkel, hogy mindnél inkább összehangolják a teendőket. A hajdúváros egy sor gazdasági, infrastrukturális, közösségépitö tervet kíván letenni az unió asztalára. Ennek egyik szegmense a kulrúrális turizmus erösitése. Ez utóbbit az idei uniós költségvetsi idöszakban a szalontaiak egy új nagyléptékü beruházással is szeretmék megfejelni. De erröl egyelőre nem árultak el többet. De hogy mennyire komolyan gondoljak a terveiket, az azt is megerösiti, hogy hónapokat jártak utánna, hogy a magyarországi útkezelö a határ túloldalán is sok tiz kilométerre is kihelyezze Nagyszalonta nevét. Nemhiába tartja a mondás: a név kötelez.

Szatmari Katalin