Nagyszalonta Nagyváraddal ünnepelt

Akt.:
Török László polgármester és Németh Szilárd adták át a Bocskai díjat Borbély Lénárd csepeli elöljárónak
Török László polgármester és Németh Szilárd adták át a Bocskai díjat Borbély Lénárd csepeli elöljárónak
Arany János városában péntek este a Zilahy Lajos Művelődési Ház adott otthont a magyar kultúra napja alkalmából életre hívott rendezvénynek. Kölcsey munkássága előtt hajtottak fejet a hajdúvárosi magyarok, és sor került a Bocskai díj átadására is.

Az eseményre ünneplőbe öltözött a terem, a bejárat mentén gyerekrajzok sorakoztak, amelyeket az Arany János Elméleti Líceum kisdiákjai kimondottan erre az alkalomra készítettek, hogy bemutassák, számukra mit jelent a magyar kultúra és Nagyszalonta kapcsolata. Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével Németh Szilárd magyar országgyűlési képviselő, a Fidesz országos alelnöke, Nagyszalonta testvérvárosának, Csepelnek az elöljárói, Borbély Lénárd polgármester, Morovik Attila és Ábel Attila alpolgármesterek, valamint természetesen jelen voltak a nagyszalontai városvezetők is, köztük Török László polgármester. Az esemény első perceiben a szervezők nevében Balázs Anita köszöntötte a megjelenteket és mondta el ünnepi gondolatait, kiemelve azoknak az embereknek a szerepét, akik a mai világban nem kis erőfeszítések árán tesznek meg minden tőlük telhetőt a magyar kultúráért, s ezáltal is nemzetüket szolgálják.

Értékőrzés

A nyitó gondolatok után a jelenlévők közösen énekelték el a himnuszt, majd az esemény ünnepi szónoka lépett a mikrofonhoz. Németh Szilárd országgyűlési képviselő beszédében többek között azt is kihangsúlyozta, hogy Nagyszalonta városa a jövőben is számíthat a magyar kormány és az ő személyes támogatására is, hiszen a hajdúváros egy olyan település, amely folyamatosan fejlődik, épül, szépül, és a nemzeti kultúra értékeit megőrizve tisztességgel szolgálja az itt élők érdekeit. Az ünnepség keretében a jelenlévők együtt emlékeztek a magyar kultúrára, szóban, rajzban és dalban is, útmutató lámpást gyújtva a fiataloknak, elültetve lelkükben a törekvés magját nemzeti kultúránk megismerése és ápolása érdekében.

Bocskai díj

A rendezvény alkalmából sor került a városalapítóról elnevezett Bocskai díj átadására, amelyet Nagyszalonta városa immár hat esztendeje oszt ki olyan intézmények vagy személyiségek részére, akik sokat tettek a nagyszalontai magyarság terveinek megvalósításáért. A korábbi években Bocskai díjban részesült Dánielisz Endre helytörténész, a magyar iskola, Németh Szilárd országgyűlési képviselő, a Toldi néptáncegyüttes, valamint Naszvadi György államtitkár.
A 2015-ös esztendőben a díjat a kuratórium Borbély Lénárdnak, Csepel polgármesterének ítélte oda, elismerve a testvértelepülési kapcsolatokért és a nemzet újraegyesítése érdekében kifejtett eddigi tevékenységét. A díjazott meghatódva vette át a kitüntetést és mondott köszönetet érte a nagyszalontaiaknak.
„Ahogy a felvezetőben is elhangzott, én ennek a környéknek vagyok a szülöttje, Nagyváradon születtem, a nagyszüleim Mezőbajon élnek a mai napig, és mindig, amikor Nagyszalontára jövök olyan érzésem van, mintha hazajönnék a családomhoz, és ezt nyugodtan vegye mindenki szó szerint. Azt gondolom, hogy az ember életét, létét mi más határozhatja meg legjobban, mint az, hogy a családjáért dolgozik, a családjáért tesz a mindennapokban. Éppen ezért amikor én bármilyen olyan dolgot teszek a magánéletemben, vagy a munkám során, ami Nagyszalonta közösségének bármilyen jót tesz, jót hoz, akkor boldogan mondhatom, hogy gyakorlatilag a családomért dolgozom, tehát a munkámnak igenis van értelme. Szeretném megköszönni Nagyszalonta közösségének, hogy erre a díjra érdemesnek találtak, hogy rám gondoltak. Ez a díj természetesen az én életemben nem egy megnyugvást hoz, hanem arra sarkall, hogy az elkövetkezendő időkben még inkább megszolgáljam az önök bizalmát.”

A zene szárnyán

Borbély Lénárd megindító gondolatai után a Partiumi Keresztény Egyetem Énekkarának gálaműsora koronázta meg az estet. A nagyváradi vendégek közreműködésével minden jelenlévő meggyőződhetett arról, hogy a zene nyelvében valóban nincsen akadálya annak, hogy az emberi szívek és elmék összekapcsolódjanak. Az énekkar egy csodálatos összeállítással mutatkozott be a nagyszalontaiak örömére, melynek keretében a klasszikus és magyar kórusirodalom egyházi és világi gyöngyszemei szólaltak meg, többek között Benedetto Marcello, Joseph Haydn, Bartók Béla és Birtalan József művei. A zene szárnyán tett utazás és a magyar kultúra napja alkalmából életre hívott rendezvény méltó lezárásaként a jelenlévők közösen énekelték el a Szózatot.

Szatmári Erzsébet