Nagyszalonta meghívta a kormányfőt

Nagyszalonta meghívta a kormányfőt
A hajdúváros több területen is helyt áll, de az eddigieken is túlmutat az a kihívás, amit Arany János születésének 200. évfordulója jelenthet.


Nagyszalonta egy egyre látványosabban megújuló településsé nőtte ki magát. A modernizált közterületek, utak, járdák, frissen vakolt épületek, vagy épp a készülő gazdasági ütemterv arra utal, hogy a település hosszú távú jövőképpel rendelkezik. Ebben a tervben úgy tűnik, komoly szerepet szánnak az anyaországnak, hisz a magyar kormánynak köszönhetően épül a hajdúvárosban az a szórványkollégium, amely nemcsak a helyi magyar iskola diákjait fogadja be, hanem a környező települések tanulói is idejárhatnak. A Fekete-Körös felső folyása és az Erdőhát elszigetelődött, szórványban élő diákjai itt, Nagyszalontán folytathatják a színvonalas anyanyelvi oktatást. De Arany János szülővárosa nemcsak ezen a szálon kapcsolódik a nemzethez. A helyi RMDSZ már több mint 11.500 embert honosított Szalonta és környékének magyarságából. Ez azt jelenti, hogy ennyien kérték és vették igénybe az érdekvédelmi szervezet ingyenes ügyintézését. Ide kapcsolódó érdekesség, hogy ha az országos arányokat figyelembe vesszük láthatjuk, hogy szép számmal szavaztak a magyarországi országgyűlési választások alkalmából is: nem kevesebb, mint 2800 ember adta le a voksát.

A hajdúváros üdvözlete

Külön megtiszteltetés volt a hajdúváros számára, hogy a minap Török László polgármester részt vehetett Orbán Viktor évértékelőjén. A magyar kormányfő immár 18 éve minden esztendőben elemzi az anyaország és a nemzet helyzetét. Ma már ezek az események különösen hangsúlyosak, hisz a miniszterelnök Európa egyik legbefolyásosabb személyisége. A nagyszalontai Polgármesteri Hivatal sajtófelelősétől kapott információ szerint a nagyívű szónoklatot követően Török László polgármesternek alkalma volt köszönteni Orbán Viktor miniszterelnököt, átadva a hajdúváros lakóinak üdvözletét. A polgármester ezúttal kilátásba helyezte, hogy Nagyszalonta az Arany-év kapcsán nagy örömmel látná vendégül a kormányfőt.

Szatmári Erzsébet