Nagyszabású vízügyi munkálatok

Nagyszabású vízügyi munkálatok
Nagyvárad- A Vízművek 2014 végéig európai uniós finanszírozással nagyszabású vízhálózat bővítési és korszerűsítési munkálatokat eszközöl Nagyváradon. Ezeket több kivitelező végzi, több helyszínen.

 

Tripa Renáta, az európai uniós pályázat kommunikációs vezetője az Erdély Online-nak azt nyilatkozta: a Környezetvédelmi Szektoriális Operatív Program keretében a térségünkben is zajlik egy nagy horderejű beruházás A víz- és használt víz bővítése és korszerűsítése Bihar megyében elnevezéssel. Ez egy széles spektrumot felölelő befektetés, a víz- és a szennyvízhálózat kiterjesztésére, illetve cseréjére egyaránt vonatkozik. Értéke áfa nélkül 83.274.549 euró, melynek 76,3 százalékát az EU Kohéziós Alapjából biztosítják, az államháztartásból nyújtott finanszírozás 11,67 százalék, a helyi költségvetési támogatás 1,8 százalékot tesz ki, a kedvezményezett Vízművek hozzájárulása pedig 10,23 százalékos. A tizennégyből Váradot öt kivitelezési szerződés érinti, melyből négy vonatkozik a víz-, illetve szennyvízhálózatokra (a Gavella, a Selina, az Instalaţii montaj és a Depona cégek lettek megbízva), az ötödiknek tárgya pedig a szennyvíztelepen folytatott modernizációs és kiegészítő munkálatok (Keviép Építőipari és Kereskedelmi Kft.). A Váradra vonatkozó, 2014 végén lejáró határidejű munkálatok esetében a vízhálózat kiterjesztése 38.080 méteren, a csövek cseréje 53.372 méteren, a szennyvízhálózat bővítése 13.090 méteren, míg ezek cseréje 31.510 méteren zajlik, ami azt jelenti, hogy 5398 új vízbekötés és 3425 szennyvízbekötés történik. Ezek ugyan száraz számadatoknak tűnnek, a munkálatok viszont gyakorlatilag a város teljes területére kiterjednek.

Egy munkálatcsomag ezekből már lezárult a Grigorescu-negyedben, ahol két utca van még hátra. Sikeresen megtörténtek az időszakos átvételek is, vagyis a kivitelező a munkálatokat oly módon igyekezett megcsinálni, hogy ne kelljen megvárni a végleges átvételi eljárást. Amint tehát egy-két utca működőképes volt, a Vízművel munkatársai szakaszosan átvették ezeket. A hátralévő két utca esetében az önkormányzat bizonyos jogi kérdéseket kellett tisztázzon, mivel ezek eddig nem voltak közterületté nyilvánítva. Látványos munkálatok jelenleg a Nufărul-Cantemir városrészben zajlanak, ahol főútvonalakon is dolgoznak. „Kérjük a lakosság megértését, hiszen nagy horderejű befektetésről beszélünk, melyeknek ugyan kellemetlen hozadéka is van, de értük történik. Ahogy mondani szoktunk, a csövek nem a levegőben lógnak, ezért van az, hogy utcaszakaszokat is lezárhatunk a munkálatok során, nehezítve ezzel a közlekedést olyan főútvonalakon is, mint például a Nufărului utca, ahol a kivitelező próbált egy sávban dolgozni azért, hogy egy sávban mégis haladhasson a forgalom”, közölte. Hozzátette: a lakosság annyit lát a munkálatokból, hogy megérkeznek a munkagépek, feltörik az aszfaltot és egy köves, törmelékes anyagokkal betömik a csővezetékek cseréjét követően a gödröket. Az újraaszfaltozás hiányának technikai háttere, hogy nyomópróbákat végeznek, a munkálatokat felügyelő mérnökcsapatnak ellenőrizni kell szúrópróba szerűen a tömítéseket és a nyomáspróbát, a kontrollokat pedig csak akkor lehet megejteni, ha egy működő hálózatról beszélünk.

Jelzik a munkálatokat

A munkálatok időtartalmát szerződésekben rögzítették, a kivitelezést pedig egy műszaki asszisztenciát nyújtó cég felügyeli, ami azt jelenti, hogy az alkalmazottjai napi szinten kint vannak a munkatelepeken a vízműves szakemberekkel együtt. Ugyanakkor ők leadnak egy munkálatokra vonatkozó ütemtervet, tájékoztató jelleggel, hiszen sok minden függ például az időjárástól, vagy attól, hogy mit találnak a földben, meglepetések mindig vannak. Általában a munkálatok kivitelezési ideje húsz, illetve az egyik szerződés esetében harminc hónap, a munkatelep átadásától számítva.

A vízkorlátozásokat a Vízművek jelezni fogja a helyi médiában, akárcsak azt, ha esetleg a közlekedésben komoly fennakadást igénylő munkálatok zajlanak. A vízszolgáltatást gyakorlatilag annyi időre korlátozzák, ameddig a bekötések megtörténnek, hiszen amikor a már meglevő hálózatokra újakat csatlakoztatnak, a csövek nem lehetnek nyomás alatt. A kommunikációs szakértő hangsúlyozta: a munkálatok nem káosz-szerűen zajlanak, a Vízművek meg tudja mondani, hogy most éppen hol dolgoznak, illetve egy-két hónapon belül hol fognak, létezik tehát egy ütemterv. Mindenkit tájékoztatnak, és a projektnek van egy honlapja is: www.apaoradeacoeziune.ro, ahová természetesen minden információt feltöltenek majd.

Ugyanakkor ehhez a befektetéshez kapcsolódik még az a munkálati csomag, mely Bihar község kilépése miatt jelent meg kiegészítésképpen, és aminek egy része Váradra vonatkozik, de ez még a tenderpályáztatás, engedélyeztetési folyamat fázisában van.

Rengeteg papírmunka

Tripa Renáta arra hívta fel a figyelmet: azoknak a cégeknek, melyek elnyernek európai uniós pályázatokat, gyakorlatilag ugyanannyi munkájuk van a papírokkal, mint a fizikai kivitelezéssel, melyre talán az építészek nem is gondolnak. Az összes munkálatot engedélyeztetniük kell különböző hatóságoknál, mely rengeteg várakozási időt vesz igénybe, azt követően pedig az asszisztenciát végző mérnöki iroda az, mely gyakorlatilag úgymond az utolsó homokszemet is engedélyezi.

Ciucur Losonczi Antonius

Címkék: ,