Nagyszabású tervek az üdülőtelepeken

Nagyszabású tervek az üdülőtelepeken
A nagyváradi önkormányzat két új összekötőutat, szabadidő parkot, bicikliutakat és más jelentős beruházást tervez Püspökfürdőn és Félixffürfdőn.

Püspökfürdőn és Félixfürdőn tartott terepszemlével egybekötött sajtótájékoztatót szerdán Ilie Bolojan Nagyvárad és Lucian Popus, Szentmárton polgármestere. A két elöljáró abból a megfontolásból ismertette az üdülőtelepekre vonatkozó nagyszabású terveket, hogy ezzel is meggyőzze a váradi közvéleményt Szentmárton és Nagyvárad fúziójának hasznosságáról. A tervek között szerepel két összekötő út építése: az egyik a körgyűrű Metro és Selgros bevásárlóközpontok közötti szakaszáról, a Hunyadi János utca folytatásaként haladna Püspökfürdőn át Félixfürdőig, és egy felüljáró is épülne a vasúti sinek fölött, míg a másik összekötő út Nagyváradot Váradcsehivel és Kardóval kötné össze, és a félixfürdői kiserdőt nyugati széle mellett haladna el. Mindkét összekötőút közelében az üdülőtelepeken egy-egy fogadóövezetet építenének ki, ahogy Ilie Bolojan fogalmazott. Ezekben az övezetekben parkolóhelyeket, piknikező helyeket, sportpályákat, játszótereket, sétányokat, toaletteket alakítanak ki. Az elképzelések között szerepel az, hogy ez utóbbi új utat összekötnék magával Félixfürdővel, ami azt jelentené, hogy autóval lehetne áthaladni a félixfürdői erdőn. További terv a püspökfürdői strand felújítása, valamint a két üdülőtelepen lévő erdők szabadiőparkká való átalakítása, vagyis itt sétányokat, bicikliutakat építenének ki. Püspökfürdőn fel kell újítani a kaszinót, a jelenleg elhanyagolt állapotban lévő zöldövezeteket, és a tavirózsás tavat is, és mindezek a területek nem lennének lezárva a látogatók előtt, ugyanakkor a telektulajdonosokat is rábírnák arra, hogy tartsák karban telkeiket.

Erdőből park

Félixfürdőn, befednék a Pece patakot és felette gyalogosok által használható sétányt alakítanának ki. Az üdülőtelep központját teljesen át kell majd alakítani, mondta Bolojan, ez különösen a bazárt és a piacot érintené, emellett itt is, csakúgy mint Püspökfürdőn sokkal több parkolóhelyet kell majd kialakítani. A félixfürdői kiserdőt egy turistacsalogató szabadidő parkká alakítanák át úgy, hogy egyetlen fát sem vágnának ki: itt gyalogos sétányokat, illetve a már meglévő mintegy egy kilométernyi bicikliút mellett egy másik, tíz kilométeres kerékpárutat építenének ki, mint ahogy a Váradcsehi Kardó új összekötő út egy szakasza mentén is kialakítanának bicikliutat. „Ha a referendum sikeres lesz, akkor nyáron dolgozni fogunk ezeknek a projekteknek az előkészítésén, hogy jövő év tavaszától már gyakorlatba is ültessük a terveket” – fogalmazott Bolojan. Kérédésünkre válaszova mind Lucian Pupus, mind pedig Ilie Bolojan azt monták, hogy akkor is találnak megoldást arra, hogy mindezeket a projekteket megvalósítsák, ha nem lesz sikeres a június 14-i referendum.

Költségek

A két új összekötő út értéke körülbelül 5-6 millió euró, a mintegy tizenhat kilométernyi új bicikliút kialakítása egymillió euró, a félixfürdői erdő szabadidő parkká való átalakítása pedig szintén nagyjából egymillió euróba fog kerülni.

Pap IstvánA kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .