Nagyszabású tervek 2020-ig

Nagyszabású tervek 2020-ig
Közúti felüljárók és aluljárók, új ipari parkok, köztérfelújítások – ilyen, és ehhez hasonló nagyszabású tervei vannak a nagyváradi önkormányzatnak a 2014–2020-as időszakra.

 

A tervekről Ilie Bolojan, a bihari megyeszékhely polgármestere számolt be a sajtó képviselőinek a nagyváradi városháza kis gyűléstermében. Először azt jelentette be, hogy a Szektoriális Operatív Program elbírálói elfogadták a helyi önkormányzat és az Országos Autósztráda és Országút Vállalat (CNADR) tervét, mely két felüljáró építésére vonatkozik a nagyváradi körgyűrűn a Nagyürögdi út és a Csehi út közelében. A két beruházás összesen mintegy 15 millió eurót tesz ki, és ha sikerül még az idén lezárni a közbeszerzéséi eljárást, akkor már jövő tavasszal elkezdődhet a munka, és határidőre, 2015-re el is készülhet a két közúti felüljáró. A Metro közelében a vasúti sínek felett épülő közúti felüljáró építése már az idén elkezdődik, tette hozzá a polgármester.

Ipari parkok

Ezt követően Bolojan felvázolta a 2014–2020 közötti időszakra vonatkozó városfejlesztési elképzeléseket, kiemelve azt, hogy főként a gazdasági fejlődést elősegítő beruházásokat fognak szorgalmazni, ezzel szemben a város nem fogja támogatni a működési vagy fenntartási költségeket igénylő beruházásokat. Bolojan elmondta, hogy a gazdasági szektor támogatása érdekében kiépítik a második ipari parkot a volt tankgyakorlótér helyén. Azt a területet várhatóan két hónapon belül megkapja a város a védelmi minisztériumtól. Ezért a területért cserébe az önkormányzat saját költségén újítja majd fel a váradi Tiszti Klubot (Cercul Militar). A II. számú ipari park kiépítése mintegy hétmillió euróba fog kerülni. Az önkormányzat meg szeretné szerezni a II. számú Hőerőművet is, magát a létesítményt lebontaná, környezetvédelmi szempontból rehabilitálná a területet, majd újabb ipari parkot létesítene ott. Ezek a munkálatok az előzetes számítások szerint 14 millió euróba kerülnének.

Infrastruktúra

Az egyik legjelentősebb infrastrukturális beruházás a következő időszakban a Nagyvásártér ortodox katedrális felőli részének átalakítása lesz. Ilie Bolojan beszámolt arról, hogy a Baross/Dacia hidat a Gillányi/Cantemir úttal egy közúti aluljáró segítségével kötnék össze, és ezáltal a park és az ortodox katedrális közötti tér összefüggő gyalogos övezetté válna. A katedrális mögött egy hidat építenének, melyen keresztül a gyalogosok megközelítenék a várat. Ez a beruházás mintegy húszmillió eurót emésztene fel. A másik nagyszabású infrastrukturális projekt egy közúti felüljáró megépítése lenne a szentandrási úton a vasúti sínek fölött. Ugyanott egy összekötőutat is építenének az ipari park és a biharpüspöki út között, ráadásul egy közúti hidat is építenének a Körösön, szintén az ipari park közelében. Ezeknek a beruházásoknak az lenne az előnye, hogy közvetlen összeköttetést teremtenének az épülő erdélyi autópályával, illetve a nehézforgalmat el lehetne téríteni Biharpüspökiből. A három, egymással összefüggő projekt összértéke megközelíti a harminc millió eurót.

Bolojan kijelentette, hogy az idén befejezik a Kossuth/Independenţei utcai parkoló építését, a Szent László és a Bémer terek felújítását, a Zöldfa utca gyalogos sétánnyá való átalakítását. A tervek között szerepel a Darvas-la Roche ház átalakítása szecessziós múzeummá, a Fekete Sas palota nagytermének felújítása, a Szent László híd felújítása, és parkolóház kiépítése a Voinţa stadion egy részén. Ugyanakkor a Vámház/Sucevei utcát négysávosra bővítenék. Ez utóbbi munkálat összefüggésbe hozható azzal a tervvel, miszerint lebontanák a Kert/Avram Iancu utca tűzoltóság felőli oldalán lévő ingatlanokat, ahol bicikliutat építenének ki.

Utcák felújítása

Folytatódik a tömbház-rehabilitálási program. Bolojan hozzátette, hogy költséghatékonyabbá teszik a város közvilágítási rendszerét, mely utóbbira évente kétmillió eurót költ a város. Bolojan megemlítette továbbá, hogy még 120 aszfaltozatlan utcája van a városnak, a következő időszakban ezeknek a felújítása következik. Első körben mintegy húsz ilyen utcát újítanak fel körülbelül hatmillió euróból. A szociális infrastruktúra-fejlesztések közé illeszkedik többek között a Ghibu és a Mihai Viteazu iskolák, több óvoda felújítása, kórházrehabilitáció, valamint egy öregotthon építése. Ezekre a beruházásokra 13 millió eurót kíván költeni a város. Bolojan leszögezte, hogy az elkövetkező időszakban csak azok a cégek fognak dolgozni, amelyek uniós finanszírozású projektek kivitelezői, mindenki más állni fog, mert a kormánytól nem lehet komoly finanszírozásra számítani. A városvezető beszélt Nagyvárad Általános Városrendészeti Tervéről (PUB), mely 2030-ig meg fogja határozni a város fejlődésének irányait. A polgármester abban reménykedik, hogy szeptemberben elfogadják magát a tervet és az urbanisztikai szabályzatot is. Bolojan leszögezte, hogy az elkövetkező tíz évben nem fogják kiterjeszteni a város belterületét. Ez alól a szabály alól csak akkor tesznek kivételt, ha a beruházók saját költségen építik ki a közművesítést, mert a városnak nincs erre pénze. Újságírói kérdésre válaszolva Bolojan megjegyezte azt is, hogy a Selina cégnek mihamarabb folytatnia kell az Aradi úti ingatlanberuházását, különben a város felbontja azt az ingatlanfejlesztési szerződést.

Múzeumköltöztetés

Ugyancsak újságírói kérdésre válaszolva Bolojan kijelentette, hogy a mai helyi tanácsülésen az önkormányzat átveszi a Szilvásban épülőfélben lévő hidat. Ezt követően a város a maga költségén fejezi be az építkezést az elkövetkező hónapokban. Bolojan kiemelte, hogy szeptemberre el kell készüljön a híd, mert akkor kezdődnek el a gyorsforgalmi út munkálatai, márpedig nem lehetne elkezdeni azt a munkálatot, ha nem lenne kész a híd. A polgármester elárulta azt a szándékát is, hogy a Körösvidéki Múzeumot ne az egykori hadapródiskolába, hanem a várba költöztessék. Mint mondta, az egykori hadapródiskolában még nem végeztek olyan speciális felújítási munkálatokat, amelyek indokolnák azt, hogy a múzeumot oda költöztessék. Bolojan kifejtette, hogy a várban sokkal kevesebbet kellene költeni a múzeum működési költségeire, ugyanakkor a múzeum várban való elhelyezése egy további vonzerőt jelentene a turisták számára. A mindmáig múzeumnak szánt épületben egy adminisztratív központ kapna helyet, ott működne például a prefektúra és a megyei tanács is, vázolta elképzeléseit Bolojan.

Pap István

Címkék: