Nagyszabású táncfesztivál Váradon

Nagyszabású táncfesztivál Váradon
Első alkalommal szervez táncfesztivált a Szigligeti Színház. Az Infinite Dance Festival hat napon keresztül tart majd, s a szervezők szeretnék ezentúl évente, vagy kétévente megszervezni.

Az alapgondolat két éve született, amikor is a Nagyvárad táncegyüttes a Magyar Táncművészek Szövetségének tagja lett, s ez megnyitotta a lehetőséget arra, hogy magyarországi együttesek képletes összegért tudjanak részt venni, mondta el a keddi sajtótájékoztatón Czvikker Katalin, a Szigligeti Színház menedzserigazgatója. A rendezvényt ezenkívül a Nemzeti Kulturális Alap is támogatja, a szükséges összeg egy részét önerőből biztosították és nem utolsó sorban a Megyei Tanács is hozzájárult – ezért köszönettel tartoznak, tette hozzá.

Hagyományteremtő

Országos szinten is ez az első ilyen rendezvény országos szinten, s remélik, hogy lesz folytatása. Mintegy 300 résztvevőre számítanak és a teljes költségvetés 55 ezer lej körüli, tudtuk meg. Dimény Levente, a Nagyvárad táncegyüttes művészeti vezetője elmondta: kevés táncrendezvény van a régióban, az utóbbi öt-hat év során a kínálatban alig szerepelnek balett-, vagy kortárs táncelőadások. Nagyváradon nincs igazi hagyománya a táncművészetnek, de ha ezt a fesztivált sikerül rendszeresen megszervezni, ezzel a közönséget is kialakítják. Jelenleg ugyanis sokan gyakorolják a tánc különféle válfajait Nagyváradon, de kevés lehetőség van arra, hogy az érdeklődők a szakma nagyjaival találkozzanak – fejtette ki Dimény Levente.

Fellépők

A fő program tíz előadásból áll, melyek során neves társulatok lépnek színre: a Magyar Állami Népi Együttes, a Csíky Gergely Állami magyar Színház, a Miskolci Balett, a kolozsvári GroundFloor Group, a Győri Balett, a Közép-Európa táncszínház, a bukaresti András Lóránt társulat, valamint a Szegedi Kortárs Balett művészeinek előadását tekintheti meg a közönség május 19 és 24 között, keddtől vasárnapig, szombatra pedig a Főiskolák gáláját tervezik. Műfaji sokszínűség jellemzi a programot – lesz többek között kortárs balett előadás és olyan is, amely már-már a színjátszás határát súrolja, s például a Magyar Állami Népi Együttes Szarvasének című előadása a néptánc egyes elemeit ötvözi kihangsúlyozott látványelemekkel. Az előadások részben a Szigligeti Színház termében, részben pedig a Szigligeti Stúdióban lesznek, a jegyárak pedig az előadóktól, a helyszíntől és a helytől magától függenek – a stúdióelőadások ára például 15-20 lej lesz, a színház termében pedig 25 és 50 lej közöttiek lesznek a jegyárak.

Programok

Különféle kiegészítő programok is körvonalazódnak – Fő utcai táncelőadásokat is terveznek, amennyiben sikerül egyéni csoportokat beszervezni, lesznek a Moszkva Kulturális Egyesülettel közösen szervezett koncertek, táncesteket is terveznek a Sonnenfeld-palota udvarán, ahol a közönség a fellépőkkel is találkozhat, továbbá műhelymunkát a társulatvezetők irányításával.
Jegyeket a színház jegypénztáránál keddtől péntekig 11 és 17 óra között, illetve az előadások előtt egy órával, vagy a www.biletmaster oldalon lehet vásárolni. További információk a fesztivál honlapján, az idf.szigligeti.ro címen találhatók.

Neumann Andrea