Nagyszabású nemzetközi pályázat hiúsulhat meg

Több, kétharmados többséget igénylő tervezetet a liberális pártiak csoportos fellépése miatt továbbra sem sikerült megszavazni a Bihar Megyei Tanács tegnapi ülésén
Több, kétharmados többséget igénylő tervezetet a liberális pártiak csoportos fellépése miatt továbbra sem sikerült megszavazni a Bihar Megyei Tanács tegnapi ülésén
Több, kétharmados többséget igénylő tervezetet a liberális pártiak csoportos fellépése miatt továbbra sem sikerült megszavazni a Bihar Megyei Tanács tegnapi ülésén. Fontos projekt hiúsulhat meg, egy nemzetközi finanszírozású munakügyi központ épülhetne Váradon. Persze ha a liberálisak is akarnák…


Rögtön az első, a megye költségvetés kiegészítéséről szóló tervezetnél kivetnivalója volt a liberális párti Ionel Avrigeanu megyei tanácsosnak. Mint kifejtette, ahogy látja, útjavítási beruházásokra szánt összegeket utalna át a tanács a fizetések törlesztésére, „ezzel nem érthetünk egyet” – tette szóvá. Amint később Pásztor Sándor megyei tanácsi elnök, valamint Ioan Mang megyei tanácsi alelnök elmagyarázta, az egyik projekt megakadt a közbeszerzési eljárásnál, ezért semmi esély arra, hogy még az idén szükséges legyen a pénz, a másik esetében még a finanszírozás sincs jóvá hagyva, ezért nincs értelme az önrészt őrizgetni. A beruházások pedig megmaradnak, úgyhogy a liberálisok „csak jelszavakkal dobálóznak” – fogalmazta Ioan Mang. Pásztor Sándor pedig felkérte a megyei tanács alkalmazottját, hogy olvassa fel, milyen beruházásokat finanszíroz a továbbiakban is a tanács.

Bírságot kaphatnak

Mindazonáltal a liberális pártiak megingathatatlanok voltak, de mivel ez a tervezet nem igényelt kétharmados többséget, a tizennyolc „igen” szavazat elegendő volt ahhoz, hogy átmenjen.

Az elkövetkezendőkben – ezúttal egyöntetűen – megszavazták, hogy 6,7 millió lejes kölcsönt vegyenek fel a Nagyváradi Reptér korszerűsítésére. Amint Pásztor Sándor megyei tanácselnök elmondta, 8 millió lejre vonatkozóan kormányhatározat született, a fejlesztési minisztérium 25 százalékra növelte a hozzájárulás mértékét, ami további kétmillió lejt jelent – viszont jövő év elejére is gondolniuk kell, hiszen addig, míg a jövő évi költségvetést megszavazzák, szükséges lesz a munkálatok folytonosságát biztosítani.

Titkos szavazással voksoltak arról, hogy kikkel egészüljön ki a megyei gyermekvédelmi bizottság, miután korábban megszavazták, hogy bizonyos intézményeket két személy kell képviseljen, illetve a megyei rendőrség nem kell képviseltesse magát. A szavazás nyomán eldőlt, hogy a Bihar megyei Közegészségügyi Hatóság részéről dr. Ritli László, a Bihar megyei Tanfelügyelőség részéről Negruțiu Florin, az AJPIS részéről Daniela Cotrău, továbbá Dana Luncan, Micula Adina Maria, és Lupșe Gabriela is tagjai a bizottságnak.

Akárcsak a korábbi alkalmakkor, a liberálisok ellenszavazata miatt ezúttal sem sikerült jóváhagyni a megye privát tulajdonát képező javak leltárát, valamint a megye közjavainak időszerűsített leltárát. Amint a későbbiek során Ioan Mang elmondta, a Számvevőszék megbírságolhatja a tanácsot emiatt, ezért javasolni fogja, hogy mindenki névvel szavazzon, hogy „a Számvevőszék tudja, kitől vegye el a pénzt”.

Leszavazták

Ugyancsak a liberálisok ellenszavazata miatt egyelőre „esett” az a tervezet is, mely szerint a tanács a Bihar megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség (AJOFM) javára bocsátaná a Traian Blajovici u. 2. sz. alatti területet egy nagyszabású határ menti alapokra vonatkozó uniós pályázat érdekében, amelyen belül a munkaerőpiac és a munkaerő egyeztetésével, valamint munkaerő képzéssel foglalkozó központ létesülne Bihar megyében. Békési Csaba, az AJOFM igazgatója kifejtette: egy kétmillió lejes pályázatról van szó, melyből egy országos szinten egyedülálló központot épülne. A liberálisok részéről viszont egy olyan javaslat érkezett, mely szerint a Rulikowski (Armatei Române) utcai területből kellene levenni a szükséges méretű parcellát – ez az a terület, melyre tervek szerint a megyei tanács, valamint az alárendelt intézmények új székhelye épülne. Viszont – amint a megyei tanácselnök kifejtette – a liberálisok által javasolt terület átadásához szükséges jogi procedúrákra már nincs idő, emiatt a megye egy fontos támogatástól eshet el. Mint elhangzott, az említett uniós támogatást más megyékből is megpályázzák, s ha nincs egy terület, melyre a tervezett központ épülhetne, akkor a Bihar megyei foglalkoztatási ügynökség be sem nyújthatja a pályázatot.

Lemondanak a kastélyról

Egyöntetűen megszavazták a tanácsosok tegnap azt a tervezetet, melyben lemondanak a csegődi kastély megvásárlásáról. Mint elhangzott, nem tudtak megegyezni a tulajdonosokkal az ingatlan áráról (a kért összeg 502.600 euró), s amint a tervezet indoklásában áll, a kastély nagyon leromlott állapotban van, rehabilitálásra további 600 ezer euróra lenne szükség, bővítésről pedig nem lehet szó, mivel az épület a műemlékek listáján szerepel. A gyermekotthonnak a továbbiakban el kell majd költöznie.

Neumann Andrea