Nagypénteki megemlékezés Köröstárkányban

Nagypénteki megemlékezés Köröstárkányban
“Míg megosztósdit játszunk, megfeledkezünk fontos dolgainkról”, mondta egyebek mellett Bíró Zsolt országos MPP-elnök a hagyományos nagypénteki megemlékezésen, Köröstárkányban. A politikus székely zászlót hozott ajándékba.


A megyeszékhelyről a Belényesi-medencébe vezető út korszerűsítését végzőket nem lehet azzal vádolni, hogy istráng-szaggató tempóban dolgoznának, így a Köröstárkányban tartott hagyományos nagypénteki megemlékezésre várt vendégek közül többen, nem számolva a forgalomkorlátozásokkal, torlódásokkal, az utolsó vagy az az utáni pillanatokban érkeztek meg. A szervezők – a helyi MPP és a Pro Tharkan Egyesület – nevében Gábor Ferenc egyesületi elnök a déli istentiszteletet követően köszöntötte a megjelenteket az 1919. április 19-i vérengzés, illetve a két világháború áldozatainak emlékművénél. A helyi cserkészek (kik közül többen verset is mondtak) díszőrsege előtt két tárkányi népviseletbe öltözött hölgy vette át a program konferálását és először dr.Csapó József volt szenátor, az emlékmű védnöke állt mikrofonhoz. Úgy vélte, hogy a “hol emlékezzünk?” – kérdésének megoldása után az újabb kérdés a “mikor?”, és szerinte azoknak van “erkölcsi tulajdonjoguk” a főhajtás időpontját illetően, akik az emlékművet 1999-ben létrehozták. Érvként hozta még fel, hogy “nagypéntek a szenvedés napja”. (Mindezzel utalt arra az ellentétre, miszerint a tárkányiak egy része nem a mindenkori nagypénteken, hanem a vérengzés dátum szerinti évfordulóján emlékezik, ahogyan lesz idén is – szerz.megj.).

Két kihívás

Következett Tokay Rozália, a Történelmi Vitézi Rend kolozsvári székkapitánya, aki szerint minden érintett helyiségbe kellene egy szenvedéseinkre emlékeztető kegyhely. Katona Péter, a Jobbik Magyarországért Mozgalom kelet-magyarországi igazgatója a hallgatóságnak felelevenítette a 96 éve történteket. Úgy vélte, hogy a helyieknek manapság két kihívással kell megküzdeni: egyrészt szembe kell nézni a román állam félelmével, hogy elvesztheti a neki ítélt területeket, másrészt megoldást kell találniuk megmaradásukra. Utóbbihoz az általa képviselt “nemzeti párt” minden segítséget megad, ígérte. Utolsó szónok Bíró Zsolt, az MPP országos elnöke volt. Utalva arra, hogy még tavaly egy turulmadárral szándékoztak kiegészíteni az emlékművet, melyre máig sem került sor, kifejezte reményét, hogy annak is eljön az ideje. A továbbiakban azt fejtegette egyebek mellett, hogy a történelmünk folyamán mindig voltak ellentétek. Ha csak az elmúlt 25 évet vesszük, lehet vitatkozni sikerekről vagy sikertelenségekről, de míg “egymásramutogatósdit” és “megosztósdit játszunk”, addig megfeledkezünk fontos dolgainkról, közös érdekeinkről, melyekhez felelősen kellene viszonyulni, mondta a pártvezető.

Székely zászló ajándékba

Bíró Zsolt ajándékként egy székely zászlót adott át Gábor Ferencnek. Mint mondta, ezt a tárkányiak származására tett utalásnak szánta, és a lobogót azonmód tartórúdra vonták, és az emlékmű kerítésére tették a román, a magyar, az EU-s, a Magyarok Világszövetsége és a tárkányi címeres-piros/fekete mellé. Következett a koszorúzás, ahol a nevezettek mellett a község román nemzetiségű polgármestere és a magyar alpolgármester, az EMNP, az EMNT és az iskola képviselői, Tőkés László EP-képviselői irodavezetője, továbbá magyarországi vendégek járultak az emlékműhöz. Gábor Ferenc felkérésére harangzúgással és egy perces csenddel azok előtt is fejet hajtottak, akik annak idején “továbbvitték Tárkányban az életet”. A megemlékezés a Himnusz és a Székely himnusz éneklésével zárult, miközben a hűvös szél havazásba váltott, amit pár perc múltán már szikrázó napsütés követett.

Rencz Csaba