Nagyon készül már a PD!

Nagyon készül már a PD!
Románia – Ellenzékben van (még?), de máris kormánylistát készített a PD, a PLD-t is bevonva a játékba. A nevek tegnap délután szivárogtak ki, a lista kevés meglepetést okozott.

Nem mulasztotta el bírálni a bizalmatlansági indítvány tűzpróbája előtt álló PNL-RMDSZ kormányt tegnap sem a kabinetből hónapokkal ezelőtt kiejtett PD. A párt Bihar megyei vezetőségére hárult tegnap a kritizálás aktuális feladata: Mircea Bradu, Gavrila Ghilea és Nicusor Lepadatu helyi demokrata politikusok sajtótájékoztatójukon ostorozták a Tariceanu vezette végrehajtást. Állításuk szerint főleg a PNL próbál még most is a demokraták ellen fellépni: Ghilea adatokkal próbálta alátámasztani azt a tételüket, hogy a PD vezetésű települések rendre kevesebb pénzt kapnak a költségvetésből mint a többiek.

Mozgolódások

Ezenközben viszont a PD központi vezetői a szokásos bírálatok helyett máris konkrétumokkal foglalkoznak. A párt eddig sem tagadta, hogy ha a PSD által benyújtott bizalmatlansági indítvány miatt megbukna a kormány, akkor a demokraták esetleg a helyébe lépnének, azonban az utóbbi napokban ezt kevéssé valószínűnek mondták, mint ahogyan azt is, hogy szavazataikkal támogatnák az indítványt.

Ehhez képest bukaresti források tegnap arról tájékoztattak, hogy a PD és szatelitpártja, a PLD már el is készítette a kormány tagjainak listáját arra az esetre, ha helyzetbe kerülne. Nem meglepetés, hogy ebben az esetben a Bihar megyéből elszármazott Vasile Blaga volt belügyminisztert jelölnék kormányfőnek. “Tartalék miniszterelnöknek” az állítólagos egészségügyi problémái miatt már egyszer visszavonult Theodor Stolojant, Basescu államfő bizalmasát nevezték meg. A miniszteri posztok esetleges várományosai között vannak a következők: Mihai Razvan Ungureanu (külügy), Cezar Preda (védelem), Gheorghe Pogea (gazdaság), Monica Macovei (igazságügy), Radu Berceanu (szállítás), Anca Boagiu (régiófejlesztés), Sulfina Barbu (környezetvédelem). A PD és a PLD vezető képviselői – név nélkül – tegnap délután már azt szivárogtatták ki, hogy most már nagyon valószínűnek tartják a bizalmatlansági sikerét (bár szép számmal vannak még soraikban szkeptikusok is).

Szeghalmi Örs