Nagyobb volt a füstje…

Akt.:
Nagyobb volt a füstje…
© Ezúttal kifejezetten időben érkeztek a tűzoltók, és megakadályozták a nagyobb bajt
…mint a lángja: bepánikoltak ugyanis egyes lakosok tegnap egy váradi panelházban, de végül csak az ebéd égett oda valakinél. Pedig jöttek mentők, tűzoltók.

Épp a helyszín közelében voltunk tegnap, amikor a nagyváradi Borsi úton az egyik panelház lakói az utcára tódultak, majd nagy erőkkel megérkeztek a mentők és a tűzoltók. Az egészségbiztosító mellett lévő egyik panelházhoz hívták ki őket. A tűzoltók emelőkosaras esetkocsival jöttek, és azonnal megkezdték a kosárral két emberük felemelését az egyik legfelső emeleti lakrészhez. Közben egy másik tűzoltó kérdéseinkre elmondta: egyelőre nem tudják, pontosan mi miatt érkezett a riasztás, épp ezért a lakásba az ablakon át behatoló két emberük gázmaszkot és tűzvédelmi ruhát viselt. Az emelőkosarat később egy emelettel lejjebb kellett engedniük, mert mint kiderült, nem a legfelsőn van az eset. Hanem pont alatta, ahol egy ablak bukóra nyitva volt, és ahonnan vékony füst áramlott ki. Közben a mentők – legalább nyolc fő – a lépcsőházon át közelítették meg a lakást. Mire felértek, az ablakon át a tűzoltók is behatoltak az ingatlanba.

Pár perccel később aztán már jöttek is le a mentők, de senkit nem hoztak. Mint lapunknak az egyik mentőorvos elmondta, „egy bekapcsolt gáztűzhelyen valaki ott felejtette a készülő ebédjét, azt láttuk a lakásban”. És a füstöt az odaégő étel okozta. A tűzoltók pedig kérdéseinkre hozzátették: nem találtak senkit odabent, „ez annak a tipikus esete volt, amikor valaki főzni kezd, aztán elfelejti, és elmegy otthonról”. Mire az illető hazaért, a beavatkozásnak már vége volt, és a mentők, a tűzoltók is elvonultak. Nagyobb kár nem keletkezett.

Viszont – mint megjegyezték – keletkezhetett volna. Ugyanis elmondásuk szerint nem ritka az ilyen eset, és gyakorlatilag csak percek kérdése, hogy a tűz elterjed-e és okoz-e komoly károkat. Kiemelten kérik, hogy főzéskor lehetőleg „ne foglalkozzanak mással, ami elvonhatja a megkezdett tevékenységtől az embert”.

Szeghalmi Örs