Nagyobb városi költségvetést terveztek

Nagyobb városi költségvetést terveztek
Nagyvárad- Kedd délután az idei költségvetés-tervezetről szervezett lakossági fórumot a városháza dísztermében a váradi önkormányzat. A büdzséről április 4-i közgyűlésén fog szavazni a tanács.

 

Ismét parázs vita nélkül zajlott egy közvita a nagyváradi városházán, az idei költségvetés-tervezetről szóló keddi közmeghallgatáson ugyanis szokás szerint egyetlen személy sem képviselte a lakosságot. A részleteket végül Ovidiu Mureşan alpolgármester és Eduard Florea gazdasági igazgató ismertette a megjelent újságíróknak. Többek közt elhangzott, hogy Nagyváradnak az idei évre tervezett összköltségvetése 941,6 millió lej, ami 43 százalékos növekedést jelent a legutóbb megvalósított büdzséhez képest. A dokumentum erős pontjainak számítanak a saját jövedelemforrások szintjének emelése, a vissza nem térítendő támogatások, az infrastrukturális jellegű közületi beruházási programoknak, valamint az adminisztratív apparátus működési költségeit érintő megszorító intézkedéseknek a folytatásai. Ugyanakkor jelentős összegeket fordítanak majd a közszolgáltatások finanszírozásra és a PPP-konstrukciókra. Az operatív költségek 575,7 millió lejre, a tőkekiadások pedig 395,9 millió lejre rúgnának.

A városvezetés minél több új, külföldi és hazai befektetőt szeretne csábítani Váradra, az ipari park promoválásával, illetve a beruházóknak nyújtott adókedvezményekkel. Arra számít ugyanakkor az önkormányzat, hogy 2013-ban 13 millió lejjel nőni fognak a saját jövedelmek a helyi adók és illetékek megemelésének, valamint ezek magas szintű inkasszálásának köszönhetően. Az idén 317 millió lej értékben kívánnak invesztálni, melyből 152 millió lej uniós forrásokból, 125 millió lej a központi államháztartásból származna, a helyi társfinanszírozás pedig 40 millió lejt tenne ki.

Befektetések

A tervezett új befektetések közül kiemelendő az ipari övezet közművesítési hálózatának bővítése (410 ezer lej), egy bekötőútnak a létesítése a második ipari parkba az Ogorului utca irányából (3,3 millió lej), tizenhat utcának a korszerűsítése Várad-Őssiben (140 ezer lej, de a kifizetés csak jövőre történne), egy hídnak az építése a Sebes Körös felett a Szilvásnál (1,9 millió lej), a 2014-2020 közötti időszakra vonatkozó beruházások hatástanulmányainak az elkészítése (1,5 millió lej), és a Fekete Sas-palota renoválása (500 ezer lej). Emellett a váradi önkormányzat kilenc invesztíciónak a finanszírozását igényelte a Bihar Megyei Tanács költségvetéséből, ezek közül a legjelentősebb három buszpályaudvarnak az építése (a Decebal és a Ştefan cel Mare sugárutakon, illetve Várad-Szőllősön) és a lakosság-nyilvántartó épületének modernizálása.

Ciucur Losonczi Antonius