Nagyobb teret adna az átképzésnek

Nagyobb teret adna az átképzésnek
Egy éve került Békési Csaba a Bihar megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség (AJOFM) élére. A keddi sajtótájékoztatón az eltelt időszak alatt elért eredményekről, további tervekről számolt be.

Mint elhangzott, kezdetben úgy gondolta, hogy a sajtóval feszült kapcsolatban lesz, de kiderült, hogy van mód korrekt együttműködésre. Ennek eredményeképp a Bihar megyei ügynökség az egyik legaktívabb a megjelent újságcikkek, rádió- és televízióműsorok tekintetében. A Bihar megyei ügynökség facebook-oldala is igen népszerű – mint megtudtuk, ezt maga az igazgató adminisztrálja és nem telik el nap, hogy ne válaszoljon a tagok által feltett kérdésekre.

Számok tükrében

Ami pedig az adatokat illeti: míg tavaly október végén 11 314 munkanélkülit tartottak számon megyében, jelenleg számuk 10 159. Ezen belül mintegy nyolcszázzal csökkent a segélyezettek száma, azoké pedig, akik már nem kapják a segélyt, mintegy háromszázzal nőtt. A munkanélküliségi ráta az egy évvel ezelőtti 4,04-hez képest jelenleg 3,67, a csökkenés országos szinten is kimutatható. A Bihar megyei munkanélküliek közül mintegy 800 rendelkezik felsőfokú képzettséggel, 1100 körüli a középfokú végzettséggel rendelkezők száma, s több mint hétezren vannak azok, akik csak általános iskolát végeztek, netán mindössze alsó tagozatot.
Egy nemrég bevezetett változtatás, hogy az ügynökség nem adja ki automatikusan azt a bizonylatot, mely a munkanélkülieknek szükséges ahhoz, hogy a legkisebb garantált jövedelemhez hozzájussanak. Ha ugyanis felajánlanak nekik egy munkahelyet és visszautasítják, akkor az bizonylatot sem kapják kézhez. Amint az igazgató kihangsúlyozta: az ügynökség elsődleges célja nem a munkanélküli segélyekhez, hanem a munkanélküliek elhelyezéséhez fűződik.

Átképzés

A legtöbb munkanélküli a 30 és 39, illetve a 40 és 49 év közöttiek kategóriájából kerül ki. Az ő számukat megközelíti a 25 év alatti munkanélküliek száma, s amint Békési Csaba elmondta, ez utóbbi kategória az, amellyel szemben a legtöbb felelősséggel igyekeznek eljárni – vagyis kötelességük, hogy minden fiatalnak biztosítsák a hozzáférést a szabad munkahelyekhez, illetve a megfelelő szakmai átképzést. A megyei ügynökség felvállalta, hogy egy év alatt 8820 személyt segít álláshoz, október végéig ez 7850 esetben történt meg, de az igazgató bízik benne, hogy célkitűzésüket teljesíteni fogják. Több mint 650 személy alkalmazása esetében nyújtottak támogatást a munkaadónak – ez az intézkedés többek között a frissen végzettek, a fogyatékkal élők, a 45 éven felüliek, illetve az egyedüli családfenntartók alkalmazása esetén jár. 48 álláskereső töltötte ki azt a tesztet, mely rámutat esetleges, addig ki nem aknázott képességeikre is, ennek alapján 27 személy vett részt különböző átképzéseken, 19 személy pedig a teszt kitöltése nyomán jutott álláshoz. Az eddigiek során 32 átképző tanfolyamot szerveztek, ezeken 591 személy vett részt.

Tervek, projektek

Az állásbörzéken felkínált munkahelyek száma is nőtt – tavaly például 508, az idén pedig 956 állást kínáltak fel a munkaadók az általános börzén, s a rendezvény nyomán alkalmazottak száma is 123-ról 240-re nőtt.
Mintegy háromszorosára nőtt hétről hétre meghirdetett szabad munkahelyek száma, jelenleg kilencszáz körüli, s tíznaponként hozzávetőleg 1800 alkalmazás történik a megyében.
A fiatalok hozzáállásával viszont elégedetlen az igazgató – mint mondta, a frissen végzettek állásbörzéjén több esetben is a szülő, illetve a nagyszülő jelent meg, hogy a fiatalnak állást keressen, miközben maga az érintett nem mutatott érdeklődést a rendezvény iránt. A fizetések pedig még mindig Bihar megyében szinte a legalacsonyabbak országos viszonylatban – a második helyen vagyunk Hargita után.
Ami pedig a terveket illeti: az igazgató szeretne még több teret biztosítani a továbbképzésnek, ugyanakkor a munkanélküliekkel szemben barátságosabb hozzáállást igyekszik meghonosítani az ügynökségen.
Mint elmondta, jelenleg hét uniós projektet bonyolít le az ügynökség, s ezek egyike során adatgyűjtők járják a megyét, hogy felvegyék a kapcsolatot olyan munkanélküleikkel, akik feltehetően eddig nem is tudtak az ügynökség létezéséről. Az elkövetkezendőkben három, négynapos állásbörzét fognak majd szervezni – Élesden, Belényesben és Szalontán – első sorban azok számára, akikre ily módon találtak rá.

Neumann Andrea