Nagyobb teret a termálvíznek!

Nagyobb teret a termálvíznek!

Nagyvárad – Pénteken délelőtt kerekasztal megbeszéléssel zárult a turisztikai témakörben szervezett ötnapos nyári iskola.

A Nagyváradi Egyetem Közgazdasági Kara, a Bihar Megyei Tanáccsal illetve a svájci St. Gallen kantonnal és a St. Galleni Egyetemmel együttműködésben szervezte meg július 14-18 között a “Menedzsment a turizmusban” című nyári iskolát. Dr. Anca Dodescu, a Nagyváradi Egyetem Közgadasági Karának dékánja bevezetésként elmondta, hogy az immár második alkalommal megrendezett nyári iskola  sajátossága az, hogy a turizmust a Bihar-Hajdu Bihar eurorégió kontextusában vizsgálták, éppen ezért a kerekasztal megbeszélésnek volt két magyarországi meghívottja is a Hajduszoboszlói Polgármesteri Hivatal és a Hajdú-Bihar Megyei Ipari- és Kereskedelmi Kamara képviseletében. Anca Dodescu hozzátette, hogy a nyári iskolának 27 résztvevője velt, akik három- ötfős csoportokba szerveződve egy-egy tanulmányt készítettek az öt nap során és hallgatták a svájci vendégprofesszorok előadásait. A résztvevők között voltak egyetemi hallgatók, végzett egyetemisták, polgármesteri hivatalok, közintézmények képviselői.

Svájci javaslatok

A péntek délelőtti zárórendezvény – melyet a Nagyváradi Egyetem tanácstemében tartottak – az oklevelek kiosztásával kezdődött. Ezt a feladatot dr. Andreas Wittmer, a St. Galleni Egyetem professzora vállalta magára, aki a nyári iskola tevékenységét kiértékelő hozzászólásában hangsúlyozta, hogy az első idényhez képest sokkal nagyobb volt a résztvevők tanulási készsége, és kilátásba helyezte, hogy a turisztikai szakterületen kiváló eredményeket elérő hallgatókat kiviszik Svájcba tanulmányútra. A kerekasztal megbeszélésen, melyen arról cseréltek eszmét a jelenlevők, hogyan lehetne Bihar megyét turisztikailag vonzó régióvá változtatni, Andreas Wittmer kiemelte: nagyobb hangsúlyt kell fektetni a szolgáltatásokra és a marketingre, de a legfontosabb mégis a megfelelő közlekedési infrastruktúra fejlesztése. Kollégája, Bruno Hensler kiemelte azt, hogy Bihar megye sajátossága a nagyszerű táj mellett termálvíz, ezt az örökséget jobban ki kellene aknázni megfelelő turisztikai pontok kiépítésével.