Nagyobb lesz a parkoló, szélesebb a járda

Akt.:
Szélesebb járdán lehet majd gyalogolni a Fő utca egy szakaszán
Szélesebb járdán lehet majd gyalogolni a Fő utca egy szakaszán
Több parkolóhely lesz a jövőben a nagyváradi akvapark mellett, és szélesebb járdán lehet majd gyalogolni a Fő utca egy szakaszán, jelentette be Florin Birta alpolgármester szerdai sajtótájékoztatóján, melyet a városházán tartott.

A nagyváradi önkormányzat által előkészített két infrastrukturális beruházás megkezdéséről számolt be szerdai sajtótájékoztatóján Florin Birta, Nagyvárad alpolgármestere. Mint elmondta, a nagyváradi akvapark mellett a Codrilor utca nyomvonalát eltolják a vasúti sínek felé, a Ştrandului, a Codrilor, az Olteniei és a Piatra Craiului utcák kereszteződésében egy körforgalmat alakítanak ki, és ugyanott létesítenek egy új bejáratot is az akvaparkhoz. Ennek érdekében az olimpiai medence kerítését lebontják és a medence közvetlen közelében húznak fel egy új kerítést, az így felszabaduló területen pedig 112 új parkolóhelyet alakítanak ki, melyeket mind az akvapark, mind az olimpiai medence látogatói használhatnak majd. Ugyancsak az akvapark mellett áthelyezik a közműhálózatokat is. A felszínen futó fűtési fővezetékeket föld alá süllyesztették, és most lebontják a vezetékeket tartó betonoszlopokat. Florin Birta hozzátette, hogy a munkálatok már elsején elkezdődtek, és várhatóan 2017. május 1-re befejeződnek. A kivitelezési munkálat költségvetése 3.116.933 lej, a pénzt a város költségvetéséből fedezik.

Járda

Florin Birta bejelentette, hogy a múlt héten ítélték oda a Sal Ferenc (Dunării) és Braşovului utcák közötti útszakasz járdájának kiszélesítési munkálatait. A beruházás összértéke 2.295.000 lej. A megvalósítási időszak négy hónap, ebből egy hónapot vesz igénybe a műszaki terv elkészítése, és három hónap maga a kivitelezés. Mint hozzátette, valószínűleg december közepére készül majd el a terv, és addig szerzik majd be a kivitelezők a munkálathoz szükséges összes engedélyt és dokumentumot, ezt a dátumot követően az időjárástól függően kezdik meg az építkezést, legkésőbb jövő év februárjában vagy márciusában. A munkálatok során a Braşovului utcától a Gh. Dima utcáig kiszélesítik a járdát, míg a Dima utca és a korzó közötti részt teljesen lekövezik. A Sal Ferenc és a Fő utca kereszteződésében fekvőrendőrt fognak elhelyezni. Birta hozzátette, hogy a megújuló járda olyan burkolatot fog kapni, mint a Szent László tér. Arra az újságírói kérdésre, hogy a sétálóutcát nem tervezik-e felújítani annak érdekében, hogy egységes utcakép alakuljon ki a Körös áruháztól a Szent László térig, Florin Birta azt válaszolta, hogy a közeljövőben biztosan nem tervezik ezt. Szintén újságírói kérdésre válaszolva mondta el Birta azt, hogy jelenleg dolgoznak a Körös áruház előtti gyalogos aluljárónál: a falakat, a padlózatot és az aluljáró tetejét újítják fel most, a lépcsők felújítására egy későbbi időpontban kerül sor. Hozzátette, hogy a felújítás után semmiféle üzlet nem fog működni az aluljáróban. Ugyancsak dolgoznak a Kossuth (Independenţei) utcai mélygarázs építésén is, jelenleg a hidroizolálás zajlik, de mint Birta elárulta, meg fogják hosszabbítani ennek a beruházásnak a kivitelezési időszakát, így az új határidő valószínűleg 2017 vége lesz, de a beruházás költségvetése nem fog változni.

Illegális vagy nem?

A sajtótájékoztatón több újságíró is szóvá tette azt, hogy a városban több helyen a Nemzeti Liberális Pártot reklámozó, állványra rögzített pannó jelent meg annak ellenére, hogy nemrégiben fogadta el a helyi tanács az új reklámszabályzatot, mely kifejezetten tiltja hasonló típusú pannók kihelyezését. Florin Birta meglehetősen zavarba jött a kérdésektől, de azzal vágta ki magát, hogy az országgyűlési választás olyan eseménynek tekinthető, melynek szervezésében az önkormányzat is részt vesz, ezért engedélyezte a város ezeknek a pannóknak a kihelyezését. Amikor azt kérdezték az újságírók, hogy miért csak a Nemzeti Liberális Párt pannói láthatók a városban, Birta azzal válaszolt, hogy bármely, a választáson részt venni kívánó pártnak meg van engedve az, hogy ilyen pannókat kihelyezzen a városban. Ezek a reklámhordozók a választási kampány kezdetéig állhatnak közterületeken.

Pap István