Nagyobb határidőre igénylik a kölcsönt

Nagyobb határidőre igénylik a kölcsönt
Bihar megye – Bankhitelekkel kapcsolatos módosításokat szavaztak meg a Megyei Tanács csütörtöki, rendkívüli ülésén. Egy svájci támogatással létrejövő projektet egyelőre nem finanszíroznak, tudtuk meg.

Tavaly márciusban a Megyei Tanács két hitel felvételéről döntött, mindkettő főleg uniós projektek megvalósítására volt szükséges. A kettő együttesen 89.145.608 lej értékű, ebből az egyik 54 millió lej értékű és másfél évre szólt, a másik pedig húsz évre és értéke 35.145.608 lej. Mivel az elsőnek a felhasználási határideje július 29-én lejár, miközben a szóban forgó uniós projektek későbbi lejáratúak, a tegnapi ülésen megszavazták azt, hogy igényeljék a kölcsön határidejének a meghosszabbítását két évre, mely egyébként a szerződés szerint lehetséges is. A módosítás szerint egyúttal a visszafizetés negyedévente történik majd, hat egyforma részlettel.

Kivették

A CEC Bank tudatta, hogy a módosítás nem von maga után további költségeket, azonban különböző dokumentumokra van szükség az elemzéshez, illetve a jóváhagyáshoz, a tanácsi határozaton kívül egyebek mellett a Megyei Tanács pénzügyi helyzetét igazoló iratokra is. Az elemzés sok időt vesz igénybe, s ezért is fontos, hogy a szükséges dokumentumokat minél hamarabb leadják, állt a tervezet indoklásában.
Ezt a tervezetet egy tartózkodással szavazta meg a tanács, a következőt pedig – mely egyúttal az utolsó is volt a tegnapi ülésen – egyhangúlag. A második tervezetben megváltoztatták a kölcsönökből támogatott projektek listáját. Mint megtudtuk, a kölcsönöket uniós támogatással megvalósuló projektekre igényelték, viszont az egyik projekt svájci támogatással jönne létre, s erre nem kapták meg a bank jóváhagyását. Ez a projekt a Bihar megyei Hegyimentők felkészítő központjának létesítésére vonatkozik, melyre eredetileg 53.400 lejt irányoztak elő – ezt egyelőre kivették a támogatott projektek listájáról. Egyebek mellett csaknem 29 millió lej jut a reptér korszerűsítésére, több mint 43 millió lej a hulladéktározó korszerűsítésére, s közel hatmillió lej arra a székelyhídi projektre, melynek során biomasszából fognak majd áramot termelni.

Neumann Andrea