“Nagykorú” borverseny Székelyhídon

“Nagykorú” borverseny Székelyhídon
Bihar megye – A tavalyinál kétszer több, összesen 161 bormintát neveztek a termelők a XVIII. Érmelléki Borversenyre, Székelyhídon. A vándordíj Murguly Zoltánhoz került (pontosabban nála maradt), míg a nagyaranyérmet Fábián Tibor kapta meg.

 

 

A “nagykorúvá” érett, XVIII.Érmelléki Borversenyre az elmúlt szombaton 10 és 13 óra között várták a nevezéseket a szervezők Székelyhídon, a Munkásklubban. Mint megtudtuk, a verseny történetének kezdetén az első néhány találkozót ugyanitt tartották, aztán több, mint egy évtizedig a városközponti vendéglő volt a helyszín, s most visszatértek a Munkásklubba. Rekord számú, és a tavalyinál kétszer több nevezést adott le mintegy 120 borosgazda a határidőig, így a Gulyás Ferenc és Kelemen Ferenc (Csongrád), Rittner Tibor és Popa Dorin (Nagyvárad), Szász József (Létavértes) és Pakó István (Székelyhíd) összetételű zsűrire 161 borminta elemzésének és minősítésének nem könnyű feladata várt.

 

Sok bort neveztek

 

Érkeztek borok a helyiek mellé Diószegről, Biharról, Hegyközszentmiklósról, Telegdről, Hegyközszentimréről, Nagyváradról, Érmihályfalváról, Monospetriből, Köbölkútról, Bogyoszlóból, Temesvárról, Szalontáról, Vedresábrányból, Érabrányból, Ottományból, illetve Magyarországról (Kokadról, Derecskéről, Létavértesről, Sopronból, Csongrádról, Dunaadonyból). A kategóriánkénti megoszlás a következő módon alakult: fehér száraz borok – 86, fehér aromás borok – 20, vörös borok – 55. A verseny hivatalos megnyitóján, délután 14 órakor a megjelenteket Rákosi Jenő helyi tiszteletes, érmelléki esperes, továbbá a szervezők nevében Magyari Attila, a zsűriében Rittner Tibor köszöntötte, és ezt követően kezdte meg munkáját az értékelő grémium.

 

Első helyezettek

 

Időközben – ahogyan arról beszámoltunk – lezajlott az Európai Borlovagrend Érmelléki Legátusának tagfelvételi ceremóniája, melynek során 15 taggal bővült a rend, öten pedig feljebb léptek a rendi ranglétrán. A templomi ceremónia után az azon résztvettek is a Munkásklubba vonultak, ahol sor került már az esti órákban a borverseny eredményének kihirdetésére. Ez előtt még Kiss Lídia nagyváradi előadó operett- és nótaműsorát hallgathattuk meg. A szervezők kategóriánként csak első díjakat adtak ki, ezek mellett pedig 45 arany, 48 ezüst és 47 bronz érmet, 21 bor nem érte el a minősítéshez szükséges alsó határt. Fehér száraz borok kategóriájában első helyezett lett Murguly Zoltán (Székelyhíd), fehér aromás és vörös boroknál pedig egyaránt Preku Gyula (Kokad).

 

Tombola, bál

 

A legjobb helyi bornak járó vándordíjat, a Mihály Gábor szobrászművész által készített Miskakancsót Murguly Zoltán vehette át, de mondhatjuk, hogy megtarthatta, mivel tavaly is ő kapta. A verseny egészének legjobb bora a diószegi Fábián Tiboré volt, kiérdemelve a nagyaranyérmet. A díjátadás után a tombola sorsolásakor palackozott borok, permetszerek, oltványok találtak gazdára, közben felszolgálták a vacsorát, a későbbi bálhoz Fodor Sándor és Bajnok Csaba szolgáltatta a zenét.

Rencz Csaba

Címkék: ,