Nagykárolyba is ellátogatott Ritli László

Az egészségügyi minisztert Raţ Elisabeta kórházigazgató vezette körül
Az egészségügyi minisztert Raţ Elisabeta kórházigazgató vezette körül
Meglátogatta vasárnap a nagykárolyi kórházat Ritli László egészségügyi miniszter. Az intézmény orvosaival való beszélgetés során szót ejtett bizonyos mennyiségű munkahely „kifagyasztásáról” is.

 

 

Szatmár megyei útja lezárásaként (útban Nagyvárad felé) a Nagykárolyi Városi Kórházat is meglátogatta Ritli László. Az egészségügyi minisztert vasárnap délben Kovács Jenő polgármester és Raţ Elisabeta, az intézmény menedzsere fogadta. A minisztert körbevezették, megmutatták a viszonylag új kórházépületet, valamint a nemrégiben (minisztériumi támogatással) részben felújított poliklinikát. Az utóbbi munkálat befejezéséhez egyébként az idei év során ígértek további támogatást.

A kórház konferenciatermében egy rövid beszélgetésre is sor került, Ritli László a károlyi egészségügyi intézmény részlegvezető orvosaival találkozott. Kovács Jenő polgármester köszöntőjében felhívta a figyelmet arra, hogy az egészségügyi miniszter kálmándi származású, felesége pedig (aki egyébként elkísérte őt) nagykárolyi, hazaérkezett tehát. Ritli László elmondta: fontos, hogy első kézből ismerhesse meg egy-egy közösség igényeit, ezért is van szükség az ilyen látogatásokra. Ez a régió, Szatmár és Bihar megye, eddig kissé mellőzve voltak, nem voltak „minisztériumi látókörben”, ezen a helyzeten is változtatni szeretne. Örömét fejezte ki, hogy Nagykárolyban lehet, és ezen túl már „vizualizálni” is tudja, ha az itteni kórházról van szó. A városvezetés és az intézmény munkatársai számára a lehetőségekhez mért maximális segítséget ígért.

A beszélgetésen felmerültek kisebb-nagyobb problémák, elsősorban az egészségügyi dolgozók nehézségei. Egy elhangzott kérdésre válaszolva a miniszter elmondta, tisztában van vele, hogy nagyon kicsi a személyzet, funkcióba lépése óta dolgozik rajta, hogy az egészségügy felmentést kapjon az állami munkahelyek befagyasztása alól. Úgy tűnik, hogy egy részsikert elértek, egy sürgősségi rendelet révén egy bizonyos mennyiségű, „feltétlenül szükséges” helyet a közeljövőben felszabadítanak, ezekre versenyvizsgát lehet majd hirdetni.