Nagyböjti spirituális program

Nagyböjti spirituális program
Sík Sándor piarista szerzetes műveiből készült a Százgyökérű Szív című előadás, melyet szombat délután második alkalommal adtak elő Nagyváradon magyarországi színészek, nagy sikerrel.

Az előadást első alkalommal 2014-ben, a budapesti Ars Sacra fesztiválon mutatták be, Nagyváradon pedig ezúttal is a Posticum kápolnájában tekinthette meg a közönség.

Több síkon zajlott a cselekmény: a zsidó származású piarista szerzetes önvallomásával, gyötrődésével párhuzamosan Jézus keresztútja elevenedett fel – ez utóbbi a szerzetes Keresztút című műve alapján. Az előadást Dóczy Péter színművész állította össze, aki egyúttal a piarista szerzetest, tanárt, egykori tartományfőnököt, cserkészvezetőt, költőt és irodalmárt személyesítette meg. Prózai részek és mozgásszínház elemek mellett a költő legszebb, bensőséges hangvételű versei is az előadás részét képezték, ezeket Krulik Zoltán, Szathmáry Melinda és Szemerédi Bernadett zenésítette meg és Szemerédi Bernadett előadásában hangzottak el (ő a költő lelkét testesítette meg), a költő anyját, s egyúttal Szűz Máriát pedig Jónás Gabriella alakította.

Az előadás során a néző az emberi esendőséggel, ember és Isten kapcsolatával szembesült, a bűn kérdésével, a kereszttel, s azzal, hogy miben lehetünk mi Krisztushoz hasonlóak. Az elgondolkodtató, mozgáselemeket, zenét, prózát felvonultató, „összművészeti” összeállítást a közönség állva tapsolta meg.