Nagyböjti lelki napot tartottak

Nagyböjti lelki napot tartottak
Nagyvárad- Hétfőn nagyböjti lelki napot szerveztek a Szent László Római Katolikus Iskolacsoportban, a húsvétra való felkészülés jegyében. Délben szentmiséket tartottak a tanintézet kápolnájában.

 

A kereszténység legnagyobb ünnepeire (karácsony, húsvét) lelki napok keretében szoktak felkészülni a nagyváradi Szent László Római Katolikus Iskolacsoportban. Nem történt ez másképp az idei nagyböjti időszakban sem, hétfőn „Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen” (Jn 3,16) mottóval szerveztek vallásos programokat az I-VIII. osztályos diákok számára. A délelőtt az elmélkedés jegyében telt, 11 órától pedig az iskola dísztermében tartottak bűnbánati istentiszteletet, illetve szentmisét a kápolnában (melyet Nagy Tibor várad-ősi plébános mutatott be), előbbit az elemisták, utóbbit a felsőbb tagozatosak számára, valamint a gyónásra is lehetőség nyílt.

Elcsendesülés

Délben két esemény zajlott párhuzamosan: a díszteremben a nagyváradi I. számú magyar baptista gyülekezet Magocska bábcsoportja lépett fel egy bábelőadással, a Húsvéti csoda címmel, miközben a kápolnában az V-VIII. osztályos tanulók hálaadó szentmisén vehettek részt. Az egybegyűltek énekléssel hangolódtak rá a szertartásra, melyhez Balázs Hajnalka tanárnő biztosított gitárkíséretet, majd Szabó Ervin spirituális köszöntött mindenkit. Prédikációjában Kiss Márton bélfenyéri plébános arra hívta fel a figyelmet: sohasem késő pozitív elhatározásokat hozni, a nagyböjti időszak pedig kitűnő alkalom erre. Rabindranat Tagore hindu költőt idézte, aki szerint a vadállatok üvöltenek, a madarak énekelnek, a halak pedig hallgatnak, s csakis az embereken múlik, hogy e három lehetőség közül melyiket választják. A tisztelendő ugyanakkor a Szentírás napi olvasásának a fontosságát is kiemelte, rámutatva arra, hogy Szent János evangéliumának a tanulmányozása hogyan segít abban, hogy a nagyhéten elcsendesüljünk, s a rossz szokásainkat jóra cseréljük.

Ciucur Losonczi Antonius