Nagybányán ideiglenesen a magyar alpolgármester látja el a polgármesteri teendőket

Akt.:
Nagybányán ideiglenesen a magyar alpolgármester látja el a polgármesteri teendőket
Hétfőtől ideiglenesen Ludescher István, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeiben megválasztott alpolgármester vezeti Nagybánya városát – közölte a Transindex portál.

Ludescher Istvánt a nagybányai önkormányzat ruházta fel a polgármesteri feladatok ellátásával azt követően, hogy Catalin Chereches polgármester korrupció gyanújával előzetes letartóztatásba került. Cherechest a romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA) ügyészei tetten érték, amint csúszópénzt fogadott el a helyi labdarúgó klub vezetőjétől.

Az önkormányzati testület hétfői ülésén Dorel Muresan, a másik alpolgármester nem vállalta a polgármesteri teendők ellátását. Ludescher Istvánt 18-an támogatták szavazatukkal, hárman szavaztak ellene.

Az RMDSZ politikusa legalább május 26-ig vezeti a várost, mert ekkor dől el, hogy meghosszabbítják-e a polgármester előzetes letartóztatását. Amennyiben Chereches nem kerülne szabadlábra, Ludescher addig marad tisztségben, míg a június 5-i választásokon megválasztandó polgármestert be nem iktatják.