Nagy ünnep a váradi zsidóság életében

Nagy ünnep a váradi zsidóság életében
A szeptember 9-i szombat kimenetelekor ünnepelte a váradi zsidóság rangos külföldi vendégek jelenlétében a felújított ortodox zsinagóga újbóli megnyitását. Az esemény keretében iktatták be tisztségébe Rafael Schaffert, akit a romániai zsidóság főrabbijává választottak.

A zsidó közösség örömét mi sem bizonyította jobban, mint az, hogy szombat este kilenc órakor, mikor odaértem a Zárda (Mihai Viteazul) utcai, valóban gyönyörűen felújított, fényárban úszó zsinagógába, már hangosan szólt a zene, férfiak, nők táncolva mulatoztak, a zsinagóga nagytermében lagziba illő hangulat volt. A zenés, táncos mulatság fél tízig tartott, ekkor kezdődött az ünnepség hivatalos része, amelynek keretében számos külföldi és hazai közéleti személyiség szólat fel. Elsőként Yair Lapid újságíró, író, az izraeli országgyűlés, a Knesszet tagja, volt izraeli pénzügyminiszter, pártelnök mondott beszédet, elárulva azt, hogy vegyes érzelmeket táplál magában, hiszen felkereste Romániában született és élt őseinek sírját, akiknek leszármazottai közül nagyon sokan a holokausztban vesztek oda, majd eljött a váradi ortodox zsinagógába, ahol örömmel tapasztalja azt, hogy a zsidó élet folytatódik itt, hiszen van új rabbi, van új közösség, ami reményt ad a jövőre nézve. A továbbiakban Danny Atar, a Keren Kayemet Leyisrael zsidó országos alap elnöke szólalt fel, arra hívva fel a figyelmet, hogy egyes előrejelzések szerint 2025-ig világszerte mintegy hétszázezer zsidó fogja elhagyni a hitét, ami egy ilyen kis népnél katasztrofális következménnyel fog járni, ezért a nagyváradihoz hasonló akciókat világszerte támogatni kell, hogy a zsidóság megtarthassa népe egységét, mely egység középpontjában Jeruzsálem áll, hiszen, mint fogalmazott: „Jeruzsálem nélkül nincs zsidó nép”.

A csoda fontossága

A felszólalók sorában Gregory Schneider, A Németországgal Szembeni Zsidó Anyagi Igénylési Konferencia alelnöke következett, aki kifejtette, hogy tisztelettel kell bánni minden, még élő holokauszttúlélővel. Megjegyezte, hogy Romániában még 902 holokauszttúlélő él. Matthew Bronfman, a Limmud FSU – a volt Szovjetunióból származó zsidó közösségekre fókuszáló nemzetközi oktatási szervezet – elnöke Elie Wiesel munkásságáról beszélt, hangsúlyozva, hogy az ő példáját követni kell a jövőben is. Dr. Aurel Vainer, a Romániai Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke beszédében elmondta, hogy jelenleg már csak mintegy hétezer zsidó él Romániában, akik azonban ünnepeik során újraélik a történelmet. Vainer a csoda fontosságáról beszélt, és mint mondta, az is csoda, hogy megújult a nagyváradi ortodox zsidó zsinagóga, és hogy itt találkozhatnak a zsidók a világ minden tájáról. Aharon Tamir, a Menet az Életért Világszervezet elnökének a helyettese arról beszélt, hogy egyre több a holokauszttagadó hang a világban, márpedig mindent meg kell tenni azért, hogy a múlt emlékezete ne vesszen el.

Lojális állampolgárok

A külföldi vendégek közül utoljára Marina Rozenberg-Koritny, a Cionosta Világszervezet végrehajtó bizottságának a tagja szólt az egybegyűltekhez, majd Felix Koppelmann, a Nagyváradi Zsidó Hitközség vezetője következett. Hangsúlyozta, hogy ma már az antiszemitizmus csak történelem Romániában annak ellenére, hogy vannak még egyes tudatlan, gyűlöletet szító hangok, de ezek a kivételek a szabályt erősítik: az antiszemitizmust mind a közvélemény, mind az ország igazságszolgáltatása szankcionálja, és Romániában a zsidók és a nem zsidók békében élhetnek és gyakorolhatják vallásukat. Mint aláhúzta, a diaszpórának nagy szüksége van egy erős Izraelre; a diaszpóra élete megváltozott, mióta a zsidó állam létezik, de rendkívül fontos a számára az az állam is, amelynek a keretében él, és a romániai zsidók lojális állampolgárai Romániának, mely tisztes életet biztosít számukra. Delorean Gyula, Bihar megye alprefektusa beszédében azt emelte ki, hogy a történelmet megtanulni, megélni és alakítani is lehet, a nagyváradi ortodox zsinagóga újra megnyitásának ünnepe a történelem mindhárom felsorolt aspektusát magába foglalja. Ezt követően iktatták be tisztségébe Rafael Schaffert, akit a romániai zsidóság főrabbijává választottak.

Épített örökség

A beiktatás után további beszédek következtek: felszólalt Florin Birta, Nagyvárad alpolgármestere, aki kiemelte a zsidóság rendkívül fontos szerepét abban, hogy Nagyvárad a 19. század végén és a 20. század elején fantasztikus fejlődésen ment át, hozzátéve, hogy a nagyváradi önkormányzat célkitűzései közé tartozik a zsidóság által épített örökség, különösen a zsinagógák és a paloták felújítása. Megjegyezte, hogy hamarosan felújítják és a nagyváradi zsidóság múzeumává alakítják át a Városháza utcai kis zsinagógát. A négy történelmi keresztény egyház püspökének a felszólalása után ismét a szórakozásé lett a főszerep: a váradi hitközség kórusa és zenekara mulattatta az éjféli órában még meg nem fáradt közönséget hangulatos zsidó muzsikával.

Pap István

Címkék: ,