Nagy szerepe volt Orbánnak a sikerben

Nagy szerepe volt Orbánnak a sikerben

Nagyvárad – Orbán Viktornak meghatározó szerepe volt Tőkés László választási sikerében. Ezt maga a megválasztott EP-jelölt jelentette ki Nagyváradon.

Tőkés László sajtótájékoztatóján megerősítette: feltett szándéka, hogy az európai néppárti frakció munkájában vegyen részt és ezen a héten Bukarestbe utazik hogy átvegye mandátumát. A püspök köszönetet mondott Wilfried Martensnek az Európai Néppárt elnökének és Orbán Viktornak, a Fidesz elnökének az általuk neki nyújtott segítségért. Lapunknak arra a kérdésére válaszolva, hogy mennyire volt meghatározó Orbán Viktor szerepe az ő választási sikerében, Tőkés László elmondta, hogy a magyarországi ellenzék vezetőjének nagy szerepe volt a megválasztatásában, főképp arculati szempontból. “Mindenki előtt nyílvánvalóvá vált az az értékközösség, mely köztem és a Fidesz között áll, másfelől az az értékközösség, amely Gyurcsány Ferenc és az RMDSZ között áll fenn. Így az embereknek egyszerűbb volt választani, mint ha ezek a viszonylatok nem lettek volna” – magyarázta Tőkés, aki szerint Orbán Viktor ezt az éles ellentmondást exponálta, továbbá ő nem pártpolitikai hanem nemzetpolitikai üzenettel érkezett Erdélybe, hangsúlyozta a püspök.

Alkalmanként

Azon kérdésünkre, hogy mi fog történni püspöki mandátumával, Tőkés László elmondta: rövidesen összehívák az egyházkerület illetékes testületeit, melyek vagy megbízzák EP-mandátuma idejére a püspökhelyetttest az egyházkerület irámnyításával, vagy pedig Tőkés László lemond és akkor új püspökválasztást írnak ki. Az RMDSZ-szel az EP-ben való együttműködés lehetőségeit ecsetelve Tőkés László elmondta, hogy konkrét ügyekben mindenképpen szeretne  együttműködni az RMDSZ-szel, ebben a tekintetben a magyarországi EP-képviselőket említette példaként Tőkés lászló, aki saját szerepét abban látja, mint aki meg szeretné szabni az igényszintet, hogy a magyar kérdés például ne sikkaldjon el. Végezetül Szilágyi Zsolt kampányfõnök kijelentette, hogy Tőkés László részvétele a választásokon jótékony hatással volt a magyar választópolgárokra, a választási siker pedig annak bizonyítéka, hogy megdőlt az ún. Markó doktrina.

Biztos a bejutás

A szavazatok 85 százalékának feldolgozása után biztosnak tűnik, hogy Tőkés László bejutott az Európai Parlamentbe, jelentette be tegnap Nagyváradon Szilágyi Zsolt, Tőkés László EP-képviselőjelölt kampányfőnöke, majd maga a püspök vette át a szót, aki köszönetet mondott a választóknak, különösképpen Székelyföldnek, ahol a részvétel meghaladta az országos átlagot. Tőkés külön köszönetet mondott a Királyhágómelléki Református Egyházkerületnek, mely politikai segítséget nyújtott neki. Tőkés László bízik abban, hogy jól együtt fog tudni működni a másik Bihar megyéből EP-mandátumhoz jutott politikussal, Petru Filip Nagyvárad polgármesterével. “Remélem, hogy a többi EP-képviselővel a magyar ügyekben is szót tudunk majd érteni”, tette hozzá Tõkés.

Az RMDSZ-nek is

“Gratulálok az RMDSZ-nek is, annak ellenére, hogy hazug és tisztességtelen kampányt folytatott ellenem”, fűzte hozzá a továbbiakban Tőkés László, aki aláhúzta: megválasztása eleven cáfolata azoknak az RMDSZ által megfogalmazott vádaknak melyek szerint ő megosztaná a magyar közösséget, és hogy jelöltetése kudarcba fullaszthatja a magyarság EP-képviseletét. Az RMDSZ visszautasítja a tárgyalást, folytatta Tőkés: “úgy látszik, olyanok mint a Bourbonok, akik nem tanultak a saját hibáikból” – tettehozzá, majd bejelentette, hogy keresi a kapcsolatot Traian Basescu államelnökkel, ugyanis egyeztetni szeretne vele Románia érdekeinek a képviselete tárgyában. Most az elnöki hivatal visszajelzésére várnak.