Nagy sikerű versösszeállítás

Nagy sikerű versösszeállítás
Nagyvárad – Vitéz Mihály ébresztése… címmel Csokonai Vitéz Mihály verseiből hallhattak összeállítást hétfő délután a nagyváradi Ady Endre líceum diákjai.

„Idézzük fel Csokonai Vitéz Mihályt, az egyik legnagyobb magyar költőnket, akit Ady is a legnagyobbnak tartott” – ezekkel a szavakkal kezdte el műsorát Meleg Vilmos színművész, a Magyar Kultúra Lovagja, az Ady Endre líceum dísztermében. „Remélem, azt a Csokonait fogjátok megismerni, akit én is megismertem” – folytatta a színművész.

A magyar vers napja, a költészet ünnepe rendezvényein belül zajló előadás Ady Endre Vitéz Mihály ébresztése… című versével kezdődött, s szintén Adynak a Csokonai Vitéz Mihály című versével ért véget. Közben mintegy harminc Csokonai-vers hangzott el az egyórás műsor alatt – szomorúak, szenvedélyesek, tréfás hangvételűek vagy épp pikánsak.

Megzenésítve

Az előadás hangulatát fokozta, hogy a szavalatok alatt a versek megzenésített változatát is hallhatták a résztvevők. Elhagzott többek között A csikóbőrös kulacs, a Dorottya keservei, A feredés, a Szegény Zsuzsi a táborozáskor, A reményhez – hogy csak néhányat említsünk. A diákok erős tapssal jutalmazták a művészt.

Mint Meleg Vilmostól megtudtuk, az összeállítást először 1981-ben mutatta be, azaz 30 évvel ezelőtt, s akkor két éven át játszották. Miután Jancsó Sándor, aki a zenei részét biztosította, Nyugatra távozott, az előadással jó pár éven keresztül nem léphettek színre. 1986-ban adhatták elő újra, ezúttal Bódis Béla, a színház munkatársának zenei közreműködésével. A jelenlegi előadáson a versek zenei feldolgozását az ő hangjáról készült felvétellel biztosították. Harmadik alkalommal a rendszerváltás után, január végén kezdték el ismét előadni a verseket, 1993-ig 150 alkalommal tekinthette meg a váradi és vidéki, valamint a székelyföldi közönség. Az összeállítás „ötödik feltámadása” 2005-ben volt, ekkor jutottak el a 220. előadáshoz. Az Ady Endre középiskolában immár 221. alkalommal mutatták be közönség előtt a versekből összeállított műsort, s mint megtudtuk, a délután folyamán már a határon túl, Hajdúnánáson tekinthette meg a közönség.

Címkék: ,