ERDON Helyi hírek

2015.11.19. 14:23

Brutális büntetéseket kockáztatnak

Hatalmas összegekre büntethetnek, nem éri meg kockáztatni – ezt hangoztatta a polgármester és az ISU-parancsnok is azon a fórumon, amelyen a váradi klubok vezetőivel egyeztettek, a bukaresti tragédia nyomán.

Hatalmas összegekre büntethetnek, nem éri meg kockáztatni – ezt hangoztatta a polgármester és az ISU-parancsnok is azon a fórumon, amelyen a váradi klubok vezetőivel egyeztettek, a bukaresti tragédia nyomán.

„Nem akartunk mindenkit végiglátogatni és végigbüntetni, inkább meghívtuk őket ide” – mondta Ilie Bolojan nagyváradi polgármester azon a szerda délutáni fórumon, amelyet többek között ő kezdeményezett, a bukaresti tűzvész kapcsán. A Nagyváradon működő klubok, bárok tulajdonosait, adminisztrátorait hívta a városháza nagytermébe a város vezetője, valamint a Crisana Sürgősségi Esetek Felügyelőségének (ISU) parancsnoka, és a városi rendőrfőkapitány helyettese, továbbá a város főépítésze. A bejáratnál azt tapasztaltuk, hogy még listázta is az önkormányzat, hogy ki jött el, az ilyen cégek előre elkészített jegyzékében jelölték be az érkezőket. Körülbelül 45 ilyen témakörben tevékenykedő vállalkozó meg is jelent. Ilie Bolojan polgármester a fórumon elmondta: nem az a céljuk, hogy büntessenek, hanem az, hogy akik törvényileg, engedélyek tekintetében, illetve az általuk működtetett helyek biztonsága szempontjából nincsenek rendben, azok sürgősen intézkedjenek. Mert amúgy ellenőrzések jönnek, és komoly büntetések. Ezt emelte ki dr. Ioan Bas, az ISU parancsnoka is: „Brutálisak a büntetési tételek, és a törvény nem teszi lehetővé azt sem, hogy figyelmeztetést adjunk, egyből bírság a minimum. Bihar megyében máris van két olyan klub is, amely 100 ezer lejes büntetést kapott.” Példakánt megemlítette: kötelező az ISU-nál is újra engedélyeztetni az adott helyet, ha azt átépítik, modernizálják, nem beszélve arról, ha először adják használatba, ennek elmulasztása pedig 20-50 ezer lejes bírságot eredményez, míg például súlyos tűzvédelmi szabálysértések esetén 30-100 ezer lej a tétel, és be is zárják az helyet. Hozzátette: „A bukaresti tragédiához is az vezetett többek között, hogy az épület rendeltetésének megváltoztatása után nem engedélyeztették, nem vizsgáltatták át. Szinte senki nem fogja fel, hogy ha modernizál, akkor is újra kell engedélyeztetni, és ha például egy tűgyárat átalakítunk klubbá, de csak egy ablakot cseréltünk ki és egy ajtót festettünk le benne, viszont a rendeltetése megváltozott, akkor is”.

Mit akar Bolojan?

Néhány konkrét elképzeléssel is előhozakodott Ilie Bolojan polgármester, aki amúgy jelezte: a legveszélyesebbek az alagsorban pincében működő klubok, bárok, onnan lehet a legnehezebben kijutni veszély esetén. Elmondta: városi tanácsi határozat készül arról, hogy legyen a szórakozóhelyeken beengedési limit. Azaz „ha mondjuk 100 emberre van engedélyezve a hely, de 120-nál többen vannak bent, az már nincs rendben”. Ehhez a bejáratnál „egy szerződéses illetőnek kell állnia a jövőben, aki a beengedéssel foglalkozik, és felügyeli, hogy a túlzsúfoltságot elkerüljék”. Kérdésre aztán pontosított: ez lehet bárki, akár a tulaj is, nem kötelező erre még alkalmazni valakit. Ilyesmire amúgy már van törvény, de helyi határozattal is megerősítik rövidesen. Ez a kötelezettség amúgy azokra az idősávokra vonatkozik, amikor az adott lokálban tömegrendezvény zajlik, máskor nem kötelező.

Emellett a lokálok engedélyezésében illetékes hatóságokkal és a vállalkozókkal közösen létre fogják hozni az ilyen helyek és vállalkozások nagyváradi adatbázisát. Jelezte továbbá, hogy bevezetik: a 200 négyzetméternél nagyobb alapterületű szórakozóhelyeknek még egy újabb, külön ISU-engedélyt is be kell szerezniük. Bolojan azt mondta, „célunk a gazdasági élet, tevékenység minél zökkenőmentesebb fenntartása, aminek önök is részei, tehát nem a fölösleges bürokráciára hajtunk. De megerősítem, hogy újabb ellenőrzések is lesznek, és brutális büntetéseket kockáztatnak, akik trükköznek, vagy hanyagok”.

A nagyváradi rendőrség vezetőjének helyettese, Radu Şandru főfelügyelő azt tette hozzá: „Külön gond, hogy sok szórakozóhelyen kiskorúakat és ittas személyeket is kiszolgálnak alkohollal. Ami aztán ezen személyek viselkedésén is látható, az utcán és nem csak ott. Felkérem tehát önöket, szóljanak az alkalmazottaiknak, hogy hagyjanak fel ezzel a gyakorlattal. Mert ezt is büntetjük.”

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!