„Nagy ínségben lévén”: Beregszászi rászorultakról a közmédiában

Akt.:
„Nagy ínségben lévén”: Beregszászi rászorultakról a közmédiában
A kárpátaljai magyarság nehéz napokat él át, a tél közeledte újabb terheket ró a lakosságra. A szolidaritás e vészhelyzetben sem halt ki az emberek lelkéből, a beregszásziak önzetlen karitatív munkájáról a Térkép számol be.

Kárpátalján a háborús helyzet nyomán kialakult pénzügyi és gazdasági válság a lakosságot mély nyomorba taszította. Az emberi jóakarat szép példájaként Beregszászon több segélyszervezet, a vöröskereszt, a szeretetszolgálat és a történelmi egyházak – kortól, nemzetiségtől és vallási hovatartozástól függetlenül – támogatják a rászorulókat. A város vezetői egy szociális konyha létrehozásáról döntöttek, ahol a kisjövedelműek és a nyugdíjasok is ingyen juthatnak meleg ételhez. A segítségre szorulók száma viszont meghaladta a lehetőségeket: mindenki ellátására nem volt elég pénze az önkormányzatnak. Babják Zoltán polgármester segélykérésére kisvártatva reagáltak Beregszász magyarországi testvértelepülései és a történelmi egyházak. Közös összefogással ma már a rászorulók százait ellátó szociális konyha működik a Vérke-parti városban. A szegények és elesettek az amfiteátrum épületében fogyaszthatják el az ételt.
Pavlyuk Miklósnak, a konyha munkatársának szavai jól jellemzik a helyzetet: „Figyelembe kell venni, hogy az emberek 90 %-a egyszer eszik naponta meleg ételt, amikor ide jön. Nekik nem akadály sem az eső, sem a hó.”
A Térkép munkatársai a szűkös állapot hű keresztmetszetét mutatják be. A kamera szívszorító jeleneteket tár a nézők elé: halljuk a kisnyugdíjas reményvesztett szavait, s bepillanthatunk a Jackanics család életébe, ahol az édesanya naponta öt kilométert tesz meg tolókocsival az ebédért. Másféléves kisfiukat nincs kire hagynia, ő az anyukája ölében teszi meg a távot a konyháig és vissza.
A beregszászi szociális konyha jelenleg 300 rászorulót lát el általában meleg egy tál étellel és kenyérrel. A konyha kapacitása ennek duplája. A téli időszakban akár 600 fő ellátására alkalmas.

Adás: 2015. október 3., szombat (Duna, magyar idő szerint 11.22 óra)
Ismétlés: 2015. október 4., vasárnap (Duna World, magyar idő szerint 10.37 óra)
Felelős szerkesztő: Merkl László
Szerkesztő: Kozári Réka
Műsorvezető: Gál Emese
Riporter: Kovács Géza
Operatőr: Vass Tamás