Nagy értékű cigaretta fogás

A bikszádi határon a határrendészek 15 ezer doboz cigarettát foglaltak le
A bikszádi határon a határrendészek 15 ezer doboz cigarettát foglaltak le
A Szatmár megyében tevékenykedő határrendészek két akció keretében mintegy húszezer doboz, Jin Ling típusú csempész cigarettát foglaltak le nyolcvanötezer lej összértékben.

 

Az avasfelsőfalui határrendészek december 13-án 19 órakor Bikszád település mellett, az ukrán zöldhatár közelében több személyre lettek figylemesek, akik nagy térfogatú csomagokat cipeltek Ukrajnából Románia irányába. A határrendészek azonnal a személyek elfogását kezdeményezték, felszólítva őket arra, hogy adják meg magukat. Mivel az említett személyek nem tettek eleget a felszólításnak a szolgálatot teljesítő határrendészek hat figyelmeztető lövést adtak le függőleges irányba. A csempészésben részt vevő személyek nem adták fel magukat ezt követően sem, és a sűrű növényzettel borított területet kihasználva elmenekültek Ukrajna területére. A terep átvizsgálása során a határrendészek 15 ezer doboz ukrán, vámmentes üzletből származó Jin Ling típusú cigarettát találtak, melynek értéke 64 500 lej. A határrendészek a teljes cigarettamennyiséget lefoglalták. A nyomozás kiterjesztése során egy elhagyatott épületben a 28 éves G. Florin Gheorghe tartolci lakosra bukkantak, akit a határrendészet székhelyére vittek kihallgatásra. Ezt követően Bikszádon még két férfit tartóztattak fel, akikről olyan információkkal rendelkeztek, hogy szintén a csempészbanda tagjai. Az ügy kapcsán a 20 éves F. Ionuț Adrian és a 28 éves F. Ioan bikszádi lakosokat 29 napos előzetes letartóztatásba helyezték, míg a 28 éves G. Gheorghe Florin ellen azt az ítéletet hozták az ügyészek, hogy 30 napig nem hagyhatja el lakhelyét. Az ügyben a nyomozás tovább folytatódik.

Csempész cigit szállítottak

December 14-én a szatmári határrendészek ellenőrzési akciót tartottak a csempészés megfékezése érdekében. Az akció során 15 órakor Nagymadarászon állítottak meg egy Bukarestben forgalomba jegyzett Dacia Logan típusú járművet, melyben a 39 éves B. Marian és felesége, a 34 éves B. Elena Dorina vajdahunyadi lakosok utaztak. A jármű átvizsgálásakor a határrendészek több doboz Jin Ling típusú cigarettát fedeztek fel, melyek származási helyét a gépjárművezető semmilyen irattal nem tudta igazolni. Az autót a szatmárnémeti határrendészet székhelyére szállították átvizsgálás céljából, melyben összesen 4376 doboz ukrán, vámmentes üzletből származó Jin Ling típusú cigarettát találtak, melynek értéke 18 817 lej. A jármű vezetője azt mondta, hogy a cigarettát egy ukrán állampolgártól vásárolta, akivel véletlenszeráen találkozott. A teljes cigaretta mennyiséget lefoglalták a határrendészek, a két hunyadi személy ellen bűnvádi eljárást kezdeményeztek. B. Marian esetében a nyomozók javasolták az előzetesbe helyezést, míg felesége, B. Elena Dorina szabad lábon védekezhet.