Nagy építőtelep Nagyvárad

Nagy építőtelep Nagyvárad
Ha különböző okok miatt ebben az évben sem csúszik a különböző infrastrukturális munkálatok megkezdése, akkor 2014-ben Nagyvárad egy hatalmas építőteleppé válik.

A nagyváradi önkormányzat az elmúlt években egy sor infrastrukturális beruházásra nyert finanszírozást. A pályázatokból megvalósuló beruházások nagy részének kivitelezését már a tavaly meg kellett volna kezdeni, viszont különböző okok miatt egyre-másra csúszott az építkezések elkezdése. Így most már a városnak sietnie kell, hiszen egy sor projekt kivitelezési határideje 2015. Az elmúlt évben azért nem dolgoztak, mert a legtöbb projektet módosítani kellett: az épülő váradi hőerőmű kapacitását 40 Mwh-ra emelték, hogy elektromos áramot is termelhessen, ezért módosítani kellett magát a projektjét, az akvapark tervén is változtatni kellett, nem utolsósorban azért, hogy csökkenjenek a leendő fenntartási költségek, és arra is emlékezhetünk, ahogy a Szent László tér felújításának projektjét módosították, mert Mircea Malan alpolgármesternek esztétikai kifogásai voltak az eredeti, már elfogadott és finanszírozást nyert projekt ellen. Mindent összesítve mintegy száz millió euró értékű beruházási költség csúszott át 2014-re.

Mi fog történni?

A váradi körgyűrűn öt különböző helyszínen építenek az idén közúti felüljárót, ezek közül az egyiknek az építése – a Metro bevásárlóközpontnál – már elkezdődött. A másik négy felüljáró a Nufarului utcai és az Aradi úti körforgalmakat fogja átívelni. A 25 millió euró összértékű beruházást két év alatt kell megépíteni. A Constructii Bihor és az Energomontaj cégek márciusban kezdik meg az I. és III. számú fővezeték cseréjét. A tervek szerint 17,5 kilométernyi csövet fognak kicserélni. Ezek a munkálatok a Borsi úton kezdődnek majd. Várhatóan nagy felfordulást okoz majd a Szent László tér átépítése, amelynek kivitelezésére februárban írják ki újból a versenytárgyalást. A munkálatoknak minél hamarabb el kell kezdődniük, hiszen a kivitelezési határidő 2014 vége. Amint kellő mértékben felmelegszik az idő a Marconst cég újrakészíti a Sas-palota passzázsának mozaikburkolatát. Erre azt követően kerül sor, hogy az eredetileg elvégzett mozaikozást a gyenge kivitelezés miatt a város nem vette át. Sajtóhírek szerint a Marconst már meg is találta egy külföldi céget, amelyikkel el fogja tudni végezni ezt a munkát.

Hosszú ideje késik a legnagyobb, 53 millió euró értékű beruházás munkálatainak a megkezdése. Az új hőerőmű építéséről van szó, melynek felépítését már 2013 decemberében be kellett volna fejezni. Ez a munkálat azért csúszott, mert egyes cégek as versenykiírás feltételeinek módosítását, kérték. Ezek az ügyek mostanra lezárultak, így februárban felbonthatják a versenytárgyalásra érkezett ajánlatokat. Az akvapark építése is várhatóan már az idén elkezdődik, mert a tervet módosítani kellett. A Szilvásban építendő közúti híd egy másik olyan projekt, ami már 2013-ban kész kellett volna legyen. A munkálatok tavasszal kezdődnek meg, addig a városháza el kell döntse, hogy a Constructii Bihor céggel folytatja-e a munkát, vagy újratenderezteti a munkálatot. És ha mindez nem lenne elég, várhatóan az idén kezdődik el a gyorsforgalmi út kiépítése is a Hegyesi Márton/Ecaterina Teodoroiu utca nyomvonalán. Ez a munkálat a tervek szerint egy évet vesz majd igénybe. De nem csak a város, hanem az annak alárendelt önálló ügyvitelű vállaltok is jelentős infrastrukturális munkálatokat terveznek idén: a Nagyváradi Vízművek mintegy 86 kilométernyi víz és csatornahálózat cseréjét tervezi, többek között a Széchenyi/Traian téren és az Ezredévi Emléktéren/Libertatii is. A Közterületfenntartó Zrt. befejezi a bíróság épülete mögött épülő parkolóházat, és megkezdi a rogériuszi piac átépítését, az Ingatlankezelő elkezdi a Kossuth/Independentei utcai mélygarázs építéséhez szükséges ásásokat, a nagyváradi Helyi Közszállítási Vállalat pedig befejezi a szőlősi végmegállóban épülő buszpályaudvart.