Nagy beruházások Félixfürdőn és Püspökfürdőn

A szentmártoni polgármesteri hivatal több mint 15 millió euró értékben készít elő projekteket, amelyek megvalósítása már az idei turista szezon után, azaz novemberben elkezdődik. Fotó:Alexandru Nitescu
A szentmártoni polgármesteri hivatal több mint 15 millió euró értékben készít elő projekteket, amelyek megvalósítása már az idei turista szezon után, azaz novemberben elkezdődik. Fotó:Alexandru Nitescu
A szentmártoni polgármesteri hivatal több mint 15 millió euró értékben készít elő projekteket, amelyek megvalósítása már az idei turista szezon után, azaz novemberben elkezdődik.


A legfontosabb projekt a félixfürdői fő utca felújítása lesz, ahol gyalogos övezetet alakítanak ki. A 3,5 millió eurós projektre uniós finanszírozást nyert az önkormányzat a Szektoriális Operatív programból, tudtuk meg Cristian Laza polgármestertől. Mint elmondta, ennek a projektnek a keretében az elektromos-, az internet- és a telefon vezetékeket a föld alá helyezik, felújítják a csatornákat, az utcán pedig gyalogos övezetet alakítanak ki. Az utcát a tervek szerint gránitkövekkel fogják burkolni, az utca maga pedig egyirányú lesz és fasort is kialakítanak az út mentén. A sétányt ártézi kutakkal, filagóriákkal díszítik és egy közvécé is lesz. Félixfürdőn belül lesz egy belső bicikliút is. A gyalogos övezetek növelése érdekében megszüntetnek százhetven parkolóhelyet az üdülőtelepen, és bár van egy projekt két új parkolóház építésére, ezek egyelőre csak az elképzelés szintjén maradnak, ugyanis, mint a polgármester a Bihari Naplónak elmondta, jogi vita alakult ki a telkek kapcsán, ami miatt ennek a projektnek a megvalósítása még várat magára. Mindenesetre az uniós finanszírozású projekt megvalósítása várhatóan már idén novemberben elkezdődik, a kivitelezés közbeszerzési eljárása már elkezdődött. A kivitelezési határidő 2020, de a polgármester reményei szerint akár már jövőre be lehet majd fejezni ezt a munkálatot. Emellett a szentmártoni önkormányzat saját költségvetésből bicikliút-összeköttetést épít ki Nagyvárad és Félixfürdő között. A 250 ezer eurós projekt keretében a váradcsehi út leaszfaltozásával párhuzamosan bicikliutat is építenek, amely a félixfürdői kiserdőn át az erdészlak mellett ér majd be az üdülőtelepre. Ez a munkálat is már az idén elkezdődik, tette hozzá a polgármester.

Püspökfürdő

Szintén a Szektoriális Operatív Programtól nyert finanszírozást a szentmártoni önkormányzat püspökfürdő modernizálására. A 4,7 millió eurós beruházás során szélesítik a gyalogos övezetet, zöldövezeteket és bicikliutat építenek ki az üdülőtelep bejáratától egészen a hullámfürdőig. Mint Cristian Laza elmondta, május 24-én tartják meg a terepszemlét, ezt követően a műszaki-pénzügyi elbírálás következik, és ha minden jól megy, jövőre már megkezdhetik a munkát. Emellett további 3,2 millió euróból felújítják magát a hullámfürdőt is, amelyre a Turisztikai Minisztériumtól kap anyagi forrásokat a helyi önkormányzat. A beruházás során építenek egy másik medencét is, továbbá strandröplabda és minifocipályákat is, és egy élményparkot is létrehoznak. A Püspökfürdő melletti kráter hasznosítására is van projektje a szentmártoni önkormányzatnak, mondta lapunknak Cristian Laza: egy Ro-Hu program keretében 2,7 millió euróból több a környezetvédelmet is érintő munkálatot végeznek, például kitakarítják a Pece patakot, körbekerítik a természetvédelmi övezetet, és egy kilátót építenek a betfiai kráter fölé, sőt, egy üveg alagutat is fúrnak a kráter alapjánál, hogy be lehessen menni a kráterbe úgy, hogy a denveérkolóniákat azért ne bolygassák meg. Ez utóbbi projektet a Crisius és az Ecotop környzetvédelmi szervezetekkel közösen valósítják meg. Laza hozzátette, hogy annak függvényében milyen gyorsan zajlanak le a közbeszerzési eljárások, fogják tudni elkezdeni a püspökfürdői munkálatokat. A polgármester reményei szerint egyes munkálatok már idén nyáron elkezdődhetnek. A nagyszabású tervek ellenére problémákat okoz Szentmárton számára az, hogy nincs elkerülőútja, így a turistaszezon idején nagy torlódások alakulnak ki. A városvezetés ezért egy javaslatot küldött a Nagyvárad Metropolisz Övezethez arról, hogy egy új utat kellene építeni a Metro bevásárlóközponttól Alkér, Felkér és Biharszentelek felé, de mindez idáig nem kaptak választ.

Felújítás

Sajtóbeszámolók szerint a múlt hónapban a legnagyobb félixfürdői turisztikai szolgáltató, a STC Felix már lebontott az üdülőtelepen két épületet, és megkezdte a Muresul hotel, valamint a Poienita hotel medencéjének a felújítását. A STC Felix a félixfürdői régi pavilonok helyén egy hatszáz férőhelyes multifunkcionális épületet emelne, csakhogy azok a pavilonok műemléképületek, így azokat nem lehet lebontani.

Pap István