Nagy ára lesz Váradon az adócsökkentésnek

Ilie Bolojan, Nagyvárad polgármestere és Eduard Florea gazdasági igazgató a sajtótájékoztatón
Ilie Bolojan, Nagyvárad polgármestere és Eduard Florea gazdasági igazgató a sajtótájékoztatón
Drágábbá válik az élet jövőre Váradon, azok után, hogy a helyi önkormányzat adó- és illetékemeléssel, továbbá a támogatások csökkentésével akarja pótolni az országos adóreform nyomán keletkező költségvetési hiányt. Ilie Bolojan polgármester részletezte.

A kormány adócsökkentésnek tűnő pénzügyi manőverei reális és jelentős adóemelést hoznak helyi szinten, summázhatjuk Ilie Bolojan, Nagyvárad polgármestere, és Eduard Florea gazdasági igazgató tegnapi sajtótájáékoztatójának a lényegét. A polgármester az újságírók előtt egyszerű ravaszkodásnak nevezte a kormány adóügyi intézkedéseit; mint kifejtette, a fizetéseken belül az adókat a kormány az munkáltatóktól áttolta a munkavállalókra, amivel csak az állami alkalmazottakat csapta be, mert azt a látszatot kelti, hogy emelte a fizetésüket, amelyek valójában nem emelkednek, továbbá bevezetett egy a béreket terhelő 2,25 százalékos plusz adót, ugyanakkor a jövedelemadó jelentős mértékű csökkentésével kisebbítette azt az adót, amelyen osztozott a kormány a helyi önkormányzatokkal, ezzel párhuzamosan pedig növelte azt az adót, amely közvetlenül a központi költségvetésbe jut. Ez utóbbi húzással a kormány egymilliárd eurót von el a helyi önkormányzatoktól, mondta Bolojan.

Lépéskényszerben

Nagyvárad költségvetésébe az idén 39 millió euró folyt be a jövedelemadókból, de a kormány intézkedéscsomagjának a hatására ez az összeg várhatóan negyven százalékkal, azaz 15,5 millió euróval fog csökkenni. „Tehát lehet, hogy Nagyváradnak nem lesz befektetési költségvetése” – kongatta a vészharangot a polgármester, hiszen, mint elárulta, Nagyváradnak az utóbbi években mintegy 16 millió euró nagyságrendű befektetési költségvetése volt. Bolojan emlékeztetett a kormánynak arra az ígéretére, hogy kompenzálni fogja az önkormányzatok bevételkiesését, de erre olyan mechanizmust talált ki, amelyik azokat az önkormányzatokat sújtja, amelyek jól gazdálkodtak. Sőt, minél több pénzük volt az önkormányzatoknak a bankszámláikon 2016 utolsó napján, annál rosszabbul járnak a kompenzáció során. Bolojan szerint egyrészt nem lehet hinni a kormány ígérgetéseinek, másrészt pedig ha valóban megtörténik a kompenzáció, Nagyvárad várható bevételkiesése 2018-ban így is legalább kilencmillió euró lesz. „Éppen azért, hogy mégis legyen a városnak befektetési költségvetése, kénytelenek vagyunk adókat emelni” – jelentette be a városvezető, hozzátéve, hogy enélkül nem tudna az önkormányzat uniós finanszírozást lehívni. Sőt, ha nem emelnék a helyi adókat, akkor Nagyvárad a legszegényebb falvak szintjére süllyedne, amelyek csak a polgármesteri hivatal alkalmazottait fizetik, illetve a közvilágítást és a köztisztaságot tudják biztosítani, ezen kívül semmi egyebet.

Konkrétumok

Az adóemelésre vonatkozó konkrétumokat Eduard Florea, gazdasági igazgató ismertette. Elmondta, hogy eddig a magánszemélyek tíz százalékos adókedvezményben részesültek, ha március 31-ig kifizették összes helyi adójukat és illetéküket, ezt a kedvezményt öt százalékra akarja csökkenteni a város, míg a jogi személyek esetében alkalmazott öt százalékos adókedvezmény nem változna. Az ingatlanadók esetében a következő elképzelések születtek meg: a lakhatásra használt ingatlanok esetében a jogi személyek eddig is a maximális, 0,3 százalékos adót fizették, ez a szint nem változik, viszont a magánszemélyek ingatlanadója 0,1 százalékról 0,12 százalékra emelkedik. A nem lakhatásra használt ingatlanok esetében a jogi személyek az eddigi 0,95 százalék helyett 1,15 százalékot, magánszemélyek 0,6 helyett 0,7 százalékot kell majd fizessenek. Az ipari parkban ingatlannal rendelkező vállalatok eddig adómentességben részesültek, ez az kedvezmény jövőre megszűnik. A telekadók különböző paraméterek függvényében 18-22 százalék közötti mértékben emelkednek, ugyanakkor eltörlik az ipari parkban telekkel bíró vállalatok telekadó-mentességét. Florea elmondta, hogy a gépjárműadó 19-22 százalék közötti mértékben fog nőni jövőre.

Számadatok

Florea néhány konkrét példát is megadott. Egy összkomfortos, 40 négyzetméteres, A. adóövezetben elhelyezkedő garzonlakás adója a mostani 110 lejről 132 lejre emelkedik, egy kétszobás, hatvan négyzetméteres, ugyancsak összkomfortos és ugyancsak az A. adóövezetben elhelyezkedő lakás adója az idei 165 lejről 198 lejre emelkedik a következő évben, míg egy A. adóövezetben lévő, 400 négyzetméteres telken álló, 170 négyzetméteres ház összesített (ingatlan plusz telek) adója az idei 812 lejről jövőre 974 lejre emelkedik. Egy 1,4 köbcentis Dacia Logan adója az idén 60 lej, de jövőre már 72 lej lesz, egy 1,9 köbcentis autó adója az idén 193 lej, jövőre pedig várhatóan 230 lej lesz. Florea hozzátette, hogy ezeknek az intézkedéseknek a nyomán mintegy 20 millió lej, azaz 4,4 millió euró plusz bevétele származna a városnak, ami még így is alig harminc százaléka a 15,5 millió eurós kiesésnek, ha pedig a kormány valóban kifizeti a kompenzációt, akkor is csak a 47 százalékát tudja visszaszerezni a város a keletkező bevételkiesésnek.

Fekete leves

És ha ez mind nem volna elég, a polgármester további, a város lakosságát anyagi szempontból érzékenyen érintő megszorításokat is kilátásba helyezett. Kijelentette, ilyen pénzügyi körülmények között a városnak csökkentenie kell az általa fizetett különböző szubvenciókat: ezek közül elsőként a lakossági fűtéstámogatást említette. A hőenergia gigakalóriánkénti ára 295 lej, de a lakossági fogyasztók Nagyváradon eddig 240 lejt fizettek gigakalóriánként, a különbözetet az önkormányzat fizette ki. A város tervei szerint a lakosság ezután, várhatóan 2018. január 1-től 255 lejt fog fizetni gigakalóriánként, és a város már csak negyven lej támogatást fizet gigakalóriánként. Bolojan azzal folytatta, hogy a Nagyváradi Helyi Közszállítási Vállalatnak (OTL) nyújtott szubvenciót is csökkenteni kénytelen az önkormányzat, ami első körben járatritkításokat, majd elbocsátásokat jelent, de kérdésünkre válaszolva Bolojan elárulta, hogy számításba veszik a nyugdíjas bérletek támogatásának a megszüntetését is. Hozzátette, ha szükségesség válik, akkor a polgármesteri hivatalból is lesznek elbocsátások. Ugyancsak újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy az európai finanszírozású projekteket mindenképpen tovább akarja majd vinni a város, de a helyi költségvetésből finanszírozott beruházások egy részéről le kell mondaniuk, ez utóbbiak között említette példaként a szakszervezetek művelődési háza és az ortodox templom közötti aluljáró megépítésének a tervét.

Pap István