Nagy a kereslet a háromszéki panziókra

Kovászna megye – Majdnem telt ház van a háromszéki panziókban, a szálláshelyek 80-90 százaléka már le van foglalva. Daragus Attila, a Kovászna megyei Faluturisztikai Szövetség elnöke szerint a turisták többsége romániai, de érkeznek vendégek más országokból is.

Az elmúlt évhez képest 10%-al emelkedtek az árak, jelen pillanatban egy három margarétás panzióban 80-100 lej közötti összeget kell fizetni egy éjszakai szállásért és reggeliért.
Az áremelést az egyre növekvő kiadások tették indokolttá. A panzió tulajdonosok szerint a díjszabások féken tartásának egyik módja a vakációs jegyek bevezetése lehetne. Ez kemény ütést mérne az úgynevezett fekete turizmusra, mely a szakemberek szerint az agro- turizmus piac 40%-át uralja.
A vidéki turizmust is elérte a szakemberhiány. Daragus Attila szerint a panziók alkalmazottainak 20%-a minden nyáron Törökországban, Görögországban, Németországban, a Balatonon vagy sétahajókon vállal munkát. Ezért a háromszéki faluturizmus szakemberhiánnyal küzd, elsősorban pincérre és szakácsra lenne szükség. Az illetékesek abban bíznak, hogy egy brassói cég és a háromszéki Munkaerő- foglalkoztatási Hivatal által szervezett képzésnek köszönhetően nőni fog a szakképzett turisztikai dolgozók száma.