Növényvédelem kajszi- és őszibarack ültetvényeken

Növényvédelem kajszi- és őszibarack ültetvényeken
Az idei enyhe tél kedvező feltételeket teremtett a kajszi- és őszibarack ültetvényekben a gombás és baktériumos betegségeket előidéző károkozók áttelelésére.

Ezek között említjük meg a tafrinás levélfodrosodást, a sztigminás levéllyukacsosodást, valamint a moniliás betegséget.

A tafrinás levélfodrosodást okozó dérgomba igen korán, a rügypikkelylevelek kipattanásának időszakában már fertőzheti a fiatal lombleveleket. Lappangási ideje hosszú, 1–3 hét. A megtámadott leveleken először apró, piros foltok jelennek meg, majd bekövetkezik a jellegzetes torzulás. A gomba a hűvös, csapadékos időjárást kedveli, a hőmérséklet emelkedésével a fertőzés veszélye alábbhagy. A barack elvirágzása után tömeges fertőzés már ritkán következik be.

A sztigminás levéllyukacsosodás a leveleken 1–2 mm átmérőjű, kör alakú barna foltok képződésében jelentkezik, melyek közepe idővel kivilágosodik, majd kilyukad. A károkozó megtámadja a hajtásokat, a vesszőket, sőt a gyümölcsöt is. A nyár végére jelentős lombveszteség következhet be.

A monilia kártétele kettős, ha a barack virágzása alatt csapadékos időjárás uralkodik, tömeges virágfertőzés következhet be, amelynek során a virágok elszáradnak és a hajtások visszamaradnak. Súlyos esetben a fiatal hajtások és ágrészek is elhalhatnak. A gyümölcsöt sérüléseken keresztül – szélkár, jégverés, rovarrágás – támadja meg. Az így bekövetkező fertőzések ellen a védelem nagyon bizonytalan. A fás részeken mézgafolyás jelzi a gomba jelenlétét.

A betegségek megelőzésében nagyon fontos a rügypattanás előtti lemosó permetezés. Erre a réztartalmú gombaölő szerek (rézgálicból készített Bordóilé – 1,00%, Alkupral 50 PU – 0,2–0,3%, vagy a Champion 50 WP – 0,2%) a legalkalmasabbak.

A permetezést +4 Celsius fok felett végezzük. Fontos, hogy a kéreg száraz legyen, a permetlé is száradjon meg rajta. A permetlé mennyisége összefügg a fakorona magasságával és szélességével. Átlagosan 2–3 méter magas, illetve 1–2 méter széles koronához 2–3 liter permetlé, a 3–4 méter széles koronához pedig 3–4 liter permetlé szükséges, mely egyenletesen vonja be a fák minden részét és ne folyon le.

Hegyesi Béla