Növekvő energiaipari beruházások Romániában

Egyre több befektető érdeklődik a román energiaipar iránt, kezdve a szélturbina fejlesztőktől egészen a hosszú távú projektekben érdekelt nagy nemzetközi energiaipari konszernekig. Az elmúlt évben megvalósult beruházások összértéke meghaladja a 10 milliárd eurót és termelési kapacitásban több ezer megawattot tesz ki.

A Business Standard lapnak energiaipari szakemberek kifejtették, hogy a befektetői érdeklődést az ország ipari fejlődésével és a lakosság vásárlóerejének növekedésével együtt járó növekvő energia iránti igény váltotta ki. A 2007-ben 1,1 milliárd euró forgalmat bonyolító svájci Ratia Energie például 2008 január elsején kezdte meg a működést Romániában energia kereskedelemmel, de már tervezi a befektetést az energia termelésébe is. A vállalat 20 európai országban tevékenykedik. A Renovatio Power, a Renovatio Group tagja szélenergia termelési lehetőségek iránt érdeklődik Romániában. Jelenleg három projektje van kivitelezés alatt 150 megawatt együttes áramtermelési kapacitással. A Business Standard értesülése szerint a beruházások összértéke 200 millió euróra rúg.

Az elmúlt években számos nagy hő- és szélenergia projekt tervét hozták nyilvánosságra nagy energetikai vállalatok és energia felhasználó cégek. Némelyikük saját felhasználásra kíván energiát termelni, mint például az Alro és az Arcelor Mittal aluminium ipari vállalatok, mások viszont, mint a Petrom vagy a Lukoil részben saját felhasználásra, részben pedig kereskedelmi értékesítésre kívánnak elektromos energiát előállítani. A belga Electrabel energiaipari konszern egy 1600 MW kapacitású erőmű építésének gondolatával foglalkozik Constantában 2,0-2,4 milliárd eurós becsült beruházási költséggel. Az olasz Edison, amely 2007-ben 8,276 milliárd eurós forgalmat bonyolított, 1000 MW kapacitású hőerőmű építését tervezi. A magyar Sinus Holding 700 MW kapacitású szélerőmű parkot tervez létesíteni egymilliárd eurót megközelítő beruházással.