Növekszik az áldozatok száma

Növekszik az áldozatok száma
Szatmár megye – A balesetek számának visszaszorítására tett erőfeszítések nem hozták meg a várt eredményeket, hiszen az elmúlt évhez viszonyítva az idei esztendőben többen sérültek meg a balesetekben.

Minden jel arra mutat, hogy nehéz lesz tartani azt a korábban kitűzött EU-s célt, amely szerint 2010-ig évi 27 ezerre kellene hogy csökkenjen a halálos kimenetelű közúti balesetek száma, 2008-ban egyébként 39 000 európai polgár vesztette életét közúti balesetben. Szatmár megyében is növekvőben van a halálos áldozatot követelő balesetek száma, 2009 első két hónapjában heten vesztették életüket megyénk közútjain, míg az idei esztendő első két hónapjában az áldozatok száma tízre emelkedett, tudtuk meg a Szatmár Megyei Rendőrfelügyelőség sajtószóvivőjétől, Ana Mălăescu Lăpuşteától. A rendőrség adataiból kiderül, hogy 2009 első két hónapjában 28, míg 2010 hasonló időszakában 25 közlekedési baleset történt megyénkben. A balesetek során a tavalyi év első két hónapjában 13 súlyos és 23 könnyű személyi sérülés, míg az idei esztendőben 18 súlyos és 9 könnyű sérülés történt. Az idei esztendőben nyolc balesetet gyalogosok, egyet kerékpáros míg tizenhatot gépjárművezető okozott. Az idei esztendőben bekövetkezett közlekedési balesetek során három gyalogos, három kerékpáros, egy szekeres, három gépjármű utasa és tizenegy gépjárművezető sérült meg. A rendőrség statisztikai adataiból kiderül, hogy a közlekedésben résztvevők nem elég körültekintőek, de elég egyetlen figyelmetlen pillanat ahhoz, hogy tragédia történjen. A rendőrség azt tanácsolja a közlekedésben résztvevőknek, hogy minden esetben tartsák be a közlekedési szabályokat, ne lépjék túl a megengedett sebességhatárokat, tartsák be a megfelelő követési távolságot, és a gépjárművek műszaki állapotát is rendszeresen ellenőriztessék. A gyorshajtás után az ittas vezetés a leggyakoribb észlelt szabálysértés, az idei esztendő első két hónapjában 57 gépjárművezetői engedélyt vontak be az alkoholos befolyásoltság vétsége miatt, míg a tavalyi év első két hónapjában 44-et.

Láthatatlan radarok

A Szatmár Megyei Rendőrfelügyelőség adatai szerint a hét végéig tíz olyan Dacia márkájú gépkocsi érkezik, melybe láthatatlan radar van szerelve. A radarok azért minősülnek láthatatlannak, mert a sofőrök körében népszerű radar-detektorok képtelenek bemérni azokat: rendszerint stand-by üzemmódban vannak, és csak akkor kapcsolnak be, ha gyorshajtót észlelnek. Raádásul 1000 méterről is képesek mérni az autók sebességét, akár éjszaka is. Az új radarokkal ellátott autók azokon az utakon járőröznek, ahol a legtöbb baleset fordul elő.